Dinsdag hebben twee oud-Ajacieden hun kritiek geuit op Ajax. Zowel Louis van Gaal, die zich beklaagd over zijn verleden als technisch directeur, als Stanley Menzo, die baalt dat het rapport Coronel geen positieve uitwerkingen heeft gehad, komen met kritiek richting het bestuur van Ajax. Eerder gaven Theo van Duivenbode en Johan Cruijff al aan hun bedenkingen te hebben over het bestuur van Ajax.

Louis van Gaal
Louis van Gaal heeft zich tegenover Nu.nl uitgelaten over zijn korte terugkeer bij Ajax zeven jaar geleden. De tweede periode van Van Gaal bij Ajax, als technisch directeur in 2003 liep uit op een deceptie. Van Gaal kijkt dan ook verbitterd terug op die tijd. “Ik ben tot op het bot beledigd door het toenmalige bestuur. Ik had een droom om van Ajax weer een hele grote club te maken. Voor eentiende of eentwintigste van het salaris bij Barcelona”, noteerde NU.nl uit de mond van de trainer. “Ik werd toen gevraagd door alle grote clubs in Europa, maar ik koos voor Ajax. En na acht maanden stond ik buiten.”

Het doet Van Gaal nog altijd pijn als hij daaraan denkt. “Ik heb toen gezegd dat ik nooit meer terug zou keren bij Ajax en zo denk ik er nog steeds over. Ik ben tot op het bot beledigd door het toenmalige bestuur. In die periode heb ik een nieuw beleidsplan geschreven dat unaniem door de hele vereniging werd gedragen. Toen werd mij verweten dat ik Ronald Koeman te veel voor de voeten liep. Als je dan kiest voor een passant en niet voor een technisch directeur, dan ben je Louis van Gaal niet waard.”

En ook Johan Cruijff moest het ontgelden vanwege zijn kritiek op Van Gaal tijdens zijn periodes als hoofdtrainer bij Barcelona. “U weet niet wat ik heb moeten doormaken als trainer van Barcelona. Bijna iedere week nam hij me op de korrel, kreeg ik commentaar van hem via z’n column in de media. Hun woorden worden geloofd, terwijl ze niet binnen de club aanwezig zijn. Hij heeft zoveel gezegd, maar nooit de verantwoordelijkheid genomen. Als je, zoals ik, zo lang bent tegengewerkt is er geen plaats meer voor vergeving.”

Stanley Menzo
Daarnaast kwam er dinsdag kritiek van Stanley Menzo. De huidige assistent trainer van Vitesse maakte deel uit van de commissie Coronel, die de club doorlichtte, maar concludeert dat de technische aanbevelingen grotendeels zijn genegeerd. Dit was eerder voor Theo van Duivenbode reden om uit de ledenraad van Ajax te stappen. Ook Van Duivenbode maakte deel uit van de commissie Coronel.

De beslissing van Van Duivenbode kwam voor Menzo niet als een verrassing. “Ook na de interviews met alle betrokkenen hebben we contact gehouden. Theo is een gewichtig man, iemand die de club in zijn hart meedraagt. Hij is heel teleurgesteld hoe het nu gaat. En niet alleen qua uitslagen.” Dat verwijt Menzo commissiepreses Uri Coronel. “Het wordt mij maar niet duidelijk wat zijn macht is. Ik vond het al frappant dat de voorzitter van de commissie voorzitter van de RvC werd, maar het is helemaal vreemd dat er dan niks met zijn eigen aanbevelingen wordt gedaan.”

“Dan denk ik: ’Uri, kom op. Jij moet je vinger opsteken.’ Hij had de voortrekkersrol moeten nemen. Dit klopt niet, is niet zoals het moet zijn. Ik weet niet of de ledenraad hem ter verantwoording had kunnen roepen.” De vele uren die Menzo in de commissie-Coronel stopte, worden volgens hem niet uitbetaald. “Ik trad toe om de club vooruit te helpen”, stelt Menzo. “Maar helaas is al het werk voornamelijk goed geweest voor mijn eigen ervaring. Ik heb inzichten die je normaal niet krijgt en weet nu hoe Ajax in elkaar steekt. En dat is helaas nu niet goed.”

“Ik heb vanaf het begin benadrukt dat ik nooit de intentie heb gehad om de voorzittersrol op me te nemen”, reageert Coronel in het dagblad. “Maar toen de commissie, die namens de ledenraad het nieuwe bestuur moest formeren, een dringend beroep op me deed om op basis van mijn kennis en ervaring deze misschien ongebruikelijke stap te maken, ben ik erop ingegaan. Het werd overigens unaniem door de ledenraad goedgekeurd. Het grootste en belangrijkste deel van de aanbevelingen van het rapport is uitgevoerd. Een aantal zaken ter verbetering is nu in het stadium van uitvoering.”  

Reageren op dit bericht