Overmars: “De mentaliteit van spelers uit Zuid-Amerika is vaak anders”

Ajax was vroeger vooral actief in West-Europa wat betreft het scouten van spelers. Denemarken en België waren de voornaamste gebieden. Daar is de afgelopen jaren flink verandering ingekomen. Marc Overmars, directeur voetbalzaken van Ajax, was eerst een tegenstander, maar ondertussen heeft de directeur sinds 2016 liefst acht Zuid-Amerikaanse spelers naar Amsterdam gehaald.

“De mentaliteit van spelers uit Zuid-Amerika is vaak anders, aanvullend voor de voetballers die wij in Nederland hebben”, zegt Overmars in een interview met het Algemeen Dagblad. “Ik heb eerder weleens gezegd dat je qua mentaliteit en instelling niet zomaar tien De Ligtjes uit de opleiding ziet komen. Dus zoekt onze scouting zulke kwaliteiten elders. Zo kunnen we het team versterken”, aldus de beleidsbepaler.

In Nederland lijkt men steeds luier te worden. “Symbolisch is de opkomst van de elektrische fiets, waar kinderen tegenwoordig op naar school gaan. Dat gaan wij niet veranderen, maar we hebben er wel mee te maken”, aldus Overmars. Ajax blijft uiteraard wel scouten in Europa. “Scouten in Denemarken of België kan bijvoorbeeld heel succesvol zijn, dat doen we dan ook nog steeds. Maar in Denemarken wonen vijf miljoen mensen. In Brazilië, een land dat vijf keer wereldkampioen werd, ruim 200 miljoen”, zo besluit Overmars.

Forum: Ajax: Seizoen 2019/20 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:
Algemeen Dagblad

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.