Peter Bosz: ‘Mensen hebben erom gelachen dat ik Ziyech rechtsbuiten zette’

Geschreven door Thomas Aalderink – Uitgave: 22 november 2016 15:13 – Bron: Ajax Life

1473617297

Afgelopen zondag was het ruim een uur lang genieten in de Amsterdam ArenA. De bezoekers uit Nijmegen kwamen naar Amsterdam om de ruimtes klein te houden in de hoop zo lang mogelijk stand te houden. Het liep anders. De muur die N.E.C. voor ogen had bleek niet sterker dan een gammel tuinhekje. De grote sloper aan Ajax kant was zonder twijfel Kasper Dolberg, maar in zijn rug was het opnieuw Hakim Ziyech die het spel van Ajax kleur gaf.


De stijgende lijn bij Ajax is duidelijk zichtbaar. De ploeg van Peter Bosz begon dit seizoen wat onwennig, maar heeft inmiddels de koppositie in de eredivisie in het zicht. Ook het spel ontwikkeld zich op positieve wijze. Het balletje terug van De Boer heeft plaats gemaakt voor scherpe steekpasjes en soms oogstrelende combinaties. De aanvallende intenties van Bosz zijn terug te zien op het veld en dat is voornamelijk te danken aan Ziyech.

Sinds de Marokkaans international centraal op het middenveld staat is er meer voetbal in de ploeg gekomen. Het was voor velen daarom ook een raadsel waarom de oud-speler van FC Twente als rechtsbuiten begon. De trainer weet dat zijn keuze niet altijd gewaardeerd werd, maar staat nog steeds achter zijn beslissing. “Mensen hebben erom gelachen dat ik Ziyech rechtsbuiten zette. Maar hij was helemaal nieuw, had de complete voorbereiding gemist en kende nog niemand. Ik zet hem erin en dan moet het meteen goed gaan…?”

Ziyech zelf zat er niet zo mee dat hij zijn carrière bij Ajax moest beginnen op de rechterflank. “Het was gewoon afgesproken dat ik de eerste wedstrijden aan de buitenkant zou spelen.” In gesprek met Ajax Life liet de creatieve middenvelder weten dat hij moest wennen aan zijn nieuwe club en dat vooral de buitenwereld ervoor zorgde dat zijn positie een discussie werd. “Dat bedoel ik met journalisten, die hebben altijd iets te zeggen en ze weten zogenaamd alles beter. Ik wist al toen ik binnen stapte dat ik even moest wennen.”

Inmiddels lijkt Ziyech zich prima te hebben aangepast aan het elftal en kan hij zijn ploeggenoten uitstekend vinden. Toch is er volgens Bosz nog voldoende ruimte voor verbetering. “Ziyech moet zijn teamgenoten leren kennen, medespelers moeten wennen aan Ziyech. Hoeveel ballen geeft Ziyech zonder dat Younes erop loopt? Dat gebeurt iedere wedstrijd nog. Hakim moet de kwaliteiten van Amin goed inschatten en hij moet sneller lopen zodra Ziyech de bal krijgt.”

Ziyech heeft sinds zijn komst het spel van Ajax naar een hoger niveau getild, maar het kan volgens Bosz nog een stuk beter. Bij FC Twente kreeg de Marokkaan meer ruimte en vrijheid om zelf beslissend te zijn. Nu hij in Amsterdam speelt verwacht men vooral dat hij ook kansen voor anderen creëert. Hierin ligt volgens Bosz nog voldoende ruimte voor verbetering. Niet alleen voor Ziyech zelf, maar ook voor zijn ploeggenoten. “Als iedereen elkaar beter leert kennen, hoop ik dat Hakim nog meer kansen creëert voor anderen. Al blijft het een belangrijk verschil dat er bij Twente meer ruimte was om te voetballen en er vaker werd aangevallen vanuit de omschakeling.”
 

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.