Ploeterend Ajax delft het onderspit tegen Willem II: 0-2

Ajax speelt voor de tweede keer in korte tijd een vrijdagavondwedstrijd. Het heeft alles te maken met de wedstrijd van aanstaande dinsdag, wanneer er Champions League voetbal moet worden veiliggesteld. Eerst wacht vandaag in eigen stadion Willem II, dat het goed doet en vierde staat.

Het is snel duidelijk: dit Willem II is een stugge tegenstander. Het lukt Ajax niet om door de formatie van Adrie Koster heen te voetballen. Ajax oogt slordig in de opbouw en Willem II blijft daarom eenvoudig overeind. Huntelaar is de spits van dienst en krijgt de eerste kans. Hij krijgt de bal er niet in. Het had overigens niet doorgegaan, hij stond buitenspel. Even daarna komt een mooie aanval uit bij Van de Beek, maar zijn schot is slap en mist richting.

Het is uitkijken voor de gevaarlijke tegenstoten van Willem II. De diepte wordt veelvuldig gezocht. En dat loopt fout.. Een hoekschop van Ajax wordt een counter van Willem II. Dest moet in de achtervolging en zet een kansloze sliding in. Kuipers wijst resoluut naar de stip. De penalty wordt rustig door het midden geschoven, Onana duikt naar de hoek: 0-1. Dat is ook de ruststand.

Na rust is er even een fase dat Ajax de tegenstander onder druk krijgt. Na ongetwijfeld een donderspeech in de kleedkamer lukt het om Willem II in de eigen zestien te houden. Tot kansen leidt het niet.. De ballen zijn slordig en de vele voorzetten makkelijke prooien voor Wellenreuther. Iedere corner of voorzet komt in zijn handen terecht. Ten Hag brengt Siem de Jong voor Lang. Het moge duidelijk zijn dat Ajax niet ruim meer in de spelers zit op de posities voorin.. Zijn eerste wapenfeit -een kopbal- gaar recht op Wellenreuther af. De tijd tikt door.

Dé kans op de gelijkmaker is voor Van de Beek. Eindelijk krijgt hij de mogelijkheid om vrij uit te halen, maar zijn schot gaat langs de verkeerde kant van de paal. Hoewel er dan nog een klein halfuur gespeeld moet worden, wijst alles erop dat het er vandaag niet in zit. Een kwartier voor tijd valt de beslissing. Ajax moet risico nemen en geeft veel ruimte weg. Het is ex-Ajacied Dankerlui die daar optimaal gebruik van maakt. Zijn schot gaat door de benen van Tagliafico naar de lange hoek en is Onana te machtig: 0-2. Ajax zet nog een kwartier aan en komt nog drie keer dichtbij een doelpunt via Martinez (kopbal van dichtbij), Mazraoui (schot gekeerd voor de lijn) en Van de Beek (schot op de lat), maar het blijft op de hatelijke 0.

Het is de eerste keer dit seizoen dat matig spel in de Eredivisie wordt afgestraft. De overwinning van Willem II is zeker niet onterecht te noemen en dat is pijnlijk. Net nu er een belangrijke week aankomt met wedstrijden om de Champions League en de onderlinge confrontatie met uitdager AZ. In de vorm van deze wedstrijd kan het seizoen er na deze week heel vervelend uit zien. Zo ver is het nog niet, maar laat vandaag dan een wake-up call zijn…

Aanvang: 20.15 uur – Scheidsrechter: Kuipers

Scoreverloop:

0-1, Ndayishimiye (42/p)

0-2, Dankerlui (78)

Ajax: Onana; Dest (geel), Veltman, Blind (Mazraoui/80), Tagliafico; Van de Beek, Ziyech, Martínez; Tadic, Huntelaar (Traoré/80), Lang (De Jong/57).

Wissels Ajax: Varela, Kotarski, Schuurs, Álvarez, Mazraoui, De Jong, Marin, Traoré, Gravenberch.

Willem II: Wellenreuther; Nieuwkoop. Holmén, Peters, Heerkens; Llonch (geel), Saddiki, Ndayishiymiye; Köhlert (Vrousai/87), Pavlidis (Gladon/90+1), Nunnely (Dankerlui/59).

Wissels Willem II: Woud, Strezos, Ryan, McGarry, Van den Bogert, Quiñónez, Dankerlui, Vrousai, Kabangu, Gladon.

Forum: Ajax: Seizoen 2019/20 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.