Pover Ajax worstelt zich naar de overwinning tegen dapper RKC

Ajax is er op zaterdagavond in geslaagd om drie punten mee te nemen uit Waalwijk (1-2), maar gemakkelijk ging dat zeker niet. De hekkensluiter speelde met lef, zocht de aanval en bezorgde de Amsterdammers zo een lastige avond. RKC wist zo de openingstreffer van Tadic ongedaan te maken, maar had op een nieuwe achterstand, door een treffer van Promes, geen antwoord. Ajax overleefde de knotsgekke slotfase en kan zo drie punten bijschrijven.

Ajax begon het duel in Waalwijk met Mazraoui als linksback. Eerste keuze Tagliafico mocht vanwege een schorsing van een verlengde vakantie genieten. Collega verdediger Veltman begon vertrouwd naast Blind in het centrum, maar was in de openingsfase niet helemaal scherp. Zijn ingreep op rand zestien leverde RKC een mooie kans op via een vrije trap. Dit cadeautje werd bijna verzilverd door Leemans, maar zijn fraaie poging belandde via de onderkant van de lat op de lijn.

Dit bleek het startschot van een prima openingsfase van de thuisploeg. RKC bleef eenvoudig op de been en durfde de aanval te zoeken. Dat leverde ook de tweede grote kans op van de wedstrijd. Martínez verloor Spierings uit het oog die vervolgens recht op Onana af kon. Gelukkig voor de Amsterdammers wist Blind genoeg druk te zetten zodat de poging van Spierings ruim naast ging.

Ajax zette daar verrassend weinig kansen tegenover. Alleen Ziyech en Van de Beek waren enigszins in de buurt van een treffer. Als er één ploeg verdiende om op voorsprong te komen, dan was dat RKC wel, maar de thuisploeg liet te veel kansen liggen. Ook Stanley Elbers faalde oog in oog met Onana. Hij ontsnapte aan de gehele Ajax defensie, maar kon de bal niet ver genoeg in de hoek plaatsen.

Direct na rust kreeg RKC de rekening van alle gemiste kansen gepresenteerd. Dest rondde een goed actie af met een puntgave voorzet richting de tweede paal. Daar stond Tadic vrij om vanuit een lastige boek binnen te tikken. Een mentale tik voor RKC dat vervolgens van geluk mocht spreken dat de schade niet snel verder opliep. Promes en Huntelaar waren beiden dichtbij een treffer.

Ajax nam zo in de tweede helft het heft in handen, maar vergat door te drukken. Zo bleef RKC in leven en knokte zich zelfs terug in de wedstrijd. Via een snelle counter en een gelukkige kluts stond Bakari ineens oog in oog met Onana en faalde niet. Ajax kon zo weer opnieuw beginnen en stond opeens voor een muur aan RKC spelers.

Het slechten van die muur ging moeizaam. Door het lage tempo bleven grote kansen uit. Alleen Neres kreeg na een goede lange bal van Martínez een opgelegde kans, maar maaide langs de bal. RKC mocht zo weer gaan hopen op een voorsprong en dacht via een corner een kans te gaan krijgen. Linthorst zag het anders en gaf een doeltrap, en dat werd er eentje met gevolgen.

De aanval die volgde, belandde bij RKC op rand zestien bij Promes. De aanvallende middenvelder had moeite om op de been te blijven, maar vond de controle en haalde vernietigend uit. Via de onderkant van de lat verdween de bal achter een kansloze Vaessen.

RKC kon niet anders dan vol op de aanval spelen in de hoop er nog een punt uit te slepen. Het resultaat was een knotsgekke slotfase waarin de thuisploeg meerdere malen bijna gelijk wist te maken. Maatsen was het dichtste bij de gelijkmaker, maar zijn poging ging via Dest en de lat over. Ajax wist daarna stand te houden en sleepte zo de drie punten uit het vuur.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink