Geschreven door Maurice Heijkoop – Uitgave: 14 november 2009 22:53 – Bron: De Telegraaf

Ajax heeft een protest ingediend bij de KNVB tegen de competitievervalsing die kan ontstaan nu bij enkele eredivisieclubs tegen de richtlijnen van de overheid in toch een inenting is gegeven tegen de Mexicaanse griep. In een brief aan de voetbalbond hebben de Amsterdammers het over “oneerlijke ongelijkheid”, die invloed kan hebben op het competitieverloop.

Ajax beschouwt het als onrechtvaardig dat clubs die zich wel aan de regels van de overheid hebben gehouden, straks in het nadeel zijn als ze één of meerdere spelers moeten missen door de Mexicaanse griep, terwijl de tegenstander door overtreding van de richtlijnen over een compleet fitte selectie beschikt.

AZ, PSV, NAC Breda en Vitesse hebben hun selecties in laten enten. Dat heeft een golf van kritiek veroorzaakt. De prik is bedoelt voor het inenten van risicogroepen zoals ouderen en jonge kinderen, geen profvoetballers. De KNVB ziet echter geen rol voor zichzelf weggelegd in deze kwestie, aldus directeur betaald voetbal Henk Kesler. “Dit is de verantwoordelijkheid van de clubartsen, die zijn afgeweken van de regel om alleen risicogroepen te vaccineren. Het lijkt me niet de rol van de KNVB om hier consequenties aan te verbinden.” Kesler vindt niet dat er sprake is van ontoelaatbare competitievervalsing. “De omstandigheden zijn nooit helemaal gelijk. Bij de gewone seizoensgriep zijn er ook wel eens enkele spelers niet beschikbaar. Niet altijd is het even eerlijk in het leven.”

Volgens algemeen directeur Rik van den Boog zijn er twee opties om de ongelijkheid alsnog weg te nemen: Het alsnog vaccineren van de selecties van de overige eredivisieclubs dan wel het instellen van een regel, dat een wedstrijd wordt uitgesteld wanneer één of meerdere spelers bij een niet-gevaccineerde club door de Mexicaanse griep niet kunnen spelen.

Kesler: “Afgelopen week hebben we bij het ministerie van VWS geïnformeerd naar de mogelijkheid om vaccins te krijgen voor de spelers van Oranje, Jong Oranje en de overige eredivisieclubs. We hebben te horen gekregen dat dit niet mogelijk was, omdat die vaccins allemaal nodig zijn voor de risicogroepen en wij volgen deze richtlijn. Verder hebben we al jaren een griepprotocol, waardoor wedstrijden kunnen worden uitgesteld wanneer zes of zeven spelers van een club zijn geveld door de griep. Ik zie geen reden om dit aan te passen in verband met de Mexicaanse griep.”  

Reageren op dit bericht