Loting Champions League

[Pushkin] KIEV Matchday Deel 1

Na Lviv volgt Kiev, vanwege gebrek aan andere opties heb ik een zittrein voor de nacht naar de hoofdstad. Met gebrek aan slaap kom ik als zombie op Vokzalna aan. Ik moet op dinsdag nog omwisselen en veilig bij het stadion zien te komen. Mijn safeguard is Kostya, Ajax’ meest fanatieke fan uit Oekraïne. Kostya komt uit Kiev en kent er de weg. We spreken af bij een bar in Kreshatik.

Veiligheid is een woord dat de hele dag een rol speelt. Ik doe een blauwe jas over mijn Ajaxshirtje en zet een geel Braziliepetje op. Ook Kostya is haast incognito met Fred Perry Polo. Na 3 jaar is onze ontmoeting meteen weer goed. We wisselen nieuwtjes uit, ik leg de Nouri-situatie uit. Opvallend genoeg heeft de Oekraïense pers bericht dat Nouri twee weken geleden uit coma is gekomen. Onzin natuurlijk. Diezelfde pers was overigens opvallend optimistisch over de kansen van Dinamo. Voornaamste argument: Ajax is een ‘hometeam’ dat uit weinig presteert.

Https://Imagizer.imageshack.com/V2/1024X768Q90/923/Qrhlqi.jpg

We ontmoeten Nicolai, een Wit Russisch Ajax-fan. Kostya maant ook hem tot veiligheid, hij heeft van lokale Dinamo vrienden gehoord dat er jacht wordt gemaakt op alles wat Ajax is. Voor Nicolai heeft Kostya overigens een perskaart geregeld. Maar we willen hem in het uitvak zien te krijgen. Het is 19.00 en ik moet nog altijd omwisselen. Ik check de infomail van Ajax en zie dat een straat wordt genoemd maar geen exact adres. Gelukkig is er de google maps functie in de mail van Ajax. Die brengt je naar een totaal verkeerd punt. Waardeloos.

We besluiten dan maar naar Palats Ukraina te gaan. De plek die Ajaxfancare aangeeft als veilige verzamelplek met politiebegeleiding. Om 20.00 zou dan naar het stadion gelopen worden. Om 19.00 geen hond te zien, geen andere supporters, geen politie, geen vertegenwoordigers van Ajax.

We begeven ons naar een naburig café en leggen wat Hoegaardens weg. Nikolai vertelt dat het Ajax-tenue erg op een Wit Russisch oppositiesymbool lijkt en dat hij daarom wel eens geweigerd is bij een stadion in Minsk Het is langzaamaan 20.00 en nog steeds niks te zien. We lopen dan maar gewoon naar het stadion toe. Daar aangekomen vraagt Kostya nogmaals waar de uitsupporters zich moeten melden. We moeten omlopen en het is exact dezelfde plek als tegen de uitwedstrijd tegen Dnipro die we ook samen bekeken.

Bingo, ik weet waar het is. Een ander groepje Ajax-fans vraagt ons om hulp. Meteen herkennen ze Kostya die nu even beroemd is van rapportage van Ajax TV. We besluiten niet te veel in groepjes te lopen en vinden dan toch de juiste plek.

Tekst en foto’s door/van Pushkin. Eerdere delen: [Pushkin] The road to Kiev en [Pushkin] The road to Kiev II: Onder de dekking van de nacht

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:
Pushkin

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.