Edwin van der Sar

[Pushkin] KIEV Matchday Deel 2

We horen wat gestommel en Ajax liederen in de verte en weten dat we goed zitten. Ik zie de jongens van de harde kern druk in overleg met coördinator Henk. Er heeft op Palats Ukraina, de door Ajax aangewezen beschermde verzamelplek, het een en ander afgespeeld. Later hoor ik dat Ajax-supporters er helemaal geen bescherming kregen van de autoriteiten en dat een supporter met steekwonden in het ziekenhuis ligt (voor hem wordt later nog met de pet gecollecteerd). Ajax-supporters waren sitting ducks met andere woorden. Organisatorisch is deze trip van begin tot eind een rommeltje. Gelukkig besluit Ajax verder met clubcards niet te moeilijk te doen en kan iemand zich uiteindelijk ook met zijn zorgpas identificeren.

(Meer tekst na de foto)

Https://Imagizer.imageshack.com/V2/1024X768Q90/923/Fqrsvw.jpg

Nicolai die een perskaart heeft kan middels een trucje toch het uitvak in. Ook ik kan probleemloos omwisselen. Kostya oogst inmiddels respect vanwege zijn originele TDK shirt. Hij legt later uit dat veel van zijn shirtcollectie uit de kringlopen komen die de spullen weer uit Nederland importeren. We zien een meisje met pleister op het hoofd en even vrezen we dat de hooligans ook haar te pakken hebben gehad. Het bleek een in Nederland opgelopen tia die weer opspeelde.

(Meer tekst na de foto)

Https://Imagizer.imageshack.com/V2/1024X768Q90/922/Ecyagn.jpg

Bij de controle worden we scherp gefouilleerd maar vrouwelijke supporters mogen zo doorlopen. “Ingrid heb jij die kalashnikov nog onder je bloes?” wordt er gegrapt. Bij ingang van het uitvak zijn ook Edwin Van der Sar en Danny Blind aanwezig. Met name Van Der Sar neemt alle tijd voor foto’s en selfies.

(Meer tekst na de foto)

Https://Imagizer.imageshack.com/V2/1024X768Q90/921/Loedxh.jpg

Https://Imagizer.imageshack.com/V2/1024X768Q90/923/Smoqfz.jpg

Het Olympisky zit allesbehalve vol. Sommige vakken blijven zelfs voor het grootste deel leeg tijdens de wedstrijd. Dinamo heeft voor opwarmmuziek van Metallica, Red Hot Chilli Peppers en Nirvana gekozen. Een kleine 300 man vult het uitvak. De aparte speaker voor ons Nederlanders lijkt een exacte copy van Martin Simek. De lokale ME stelt weinig voor. Ik zit met Kostya in het middenvak en opeens landt een projectiel – dat een beker urine blijkt – 3 meter naast me. Later bereiken ook nog een paar strijkers het uitvak. Dat alles uitgevoerd door wat onverlaten in de vakken boven ons. De ME doet weinig, maar besluit figuren die dichterbij komen met het oog op rellen toch maar weg te jagen.

(Meer tekst na de foto)

Https://Imagizer.imageshack.com/V2/1024X768Q90/922/Ndieau.jpg

Https://Imagizer.imageshack.com/V2/1024X768Q90/921/Vr43Um.jpg

Kostya oogst inmiddels respect van wat F- siders vanwege zijn originele shirt en Ajaxtattoo. Kostya vreesde even door gebrek aan clubcard niet aanwezig te kunnen zijn maar zit er toch. Toen ik hem met Ajaxfancare in contact bracht besloten ze zelfs zijn gehele kaartje te betalen en zo op de lijst te zetten. Er was een grote maar van Ajax; geen Oekraïense vlaggen omdat het voor misverstanden kan zorgen. Kostya heeft de zijne wel bij maar hangt hem niet permanent neer. Even kort laat hij wel een plaatje schieten met het doek aan het hek van het uitvak. Fotograaf van dienst is vriend Igor die zich op de sintelbaan met gefixte persaccreditatie bevindt.

Tekst en foto’s door/van Pushkin. Eerdere delen: [Pushkin] The road to Kiev, [Pushkin] The road to Kiev II: Onder de dekking van de nacht en [Pushkin] KIEV Matchday Deel 1

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:
Pushkin

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.