[Pushkin] The road to Kiev II: Onder de dekking van de nacht

De grote tegenvaller is dat A. niet kan afreizen naar Kiev door een voetblessure. Ik moet me dus in mijn eentje zien te redden, en dat is niet altijd een sinecure in Oekraïne. Voor alle duidelijkheid; Oekraïne is best een veilig land, in tegenstelling tot het reisadvies van buitenlandse zaken, zolang je maar geen domme dingen doet.

Inmiddels geniet ik van Lviv, de terrasjes, het weer, het goedkope eten. Yulia heeft me ‘geclaimd’ en ook dat werkt helemaal prima. Bij onze laatste rendez-vu komen we een aantal jochies van een jaar of 10 tegen die aan de slag zijn met een bal. Het kind komt in me naar boven en ik moet effe een balletje trappen. Het zal er waarschijnlijk ook nooit uit gaan.

(Meer tekst na de foto)

Https://Imagizer.imageshack.com/V2/1024X768Q90/922/57Aedo.jpg

Als ik vertel waarom ik ter plaatse ben wordt er snel een groepje andere jongens opgetrommeld die allemaal die buitenlander uit Amsterdam willen zien. Dat ik niet uit Amsterdam kom doet er niet toe. In dit land is Amsterdam iets universeler, daar hebben mensen sneller een beeld als je ‘Amsterdam’ zegt dan ‘Niederlandi’ of ‘Ghallandija’. Amsterdam is wat dat betreft meer een merknaam. Op Eindhoven Airport worden er voldoende toeristen prullaria verkocht met duidelijk ‘Amsterdam’ op. Omgekeerd is ondenkbaar.

(Meer tekst na de foto’s)

Https://Imagizer.imageshack.com/V2/1024X768Q90/921/Uojnlx.jpg

Https://Imagizer.imageshack.com/V2/1024X768Q90/922/Dijegt.jpg

Ik zat nog met het dilemma waar ik Ajax – Dinamo kijk. Lawson Pub heeft een aantrekkelijk aanbod, maar het wordt uiteindelijk Cantona Pub. Cantona, groot bewonderaar van Cruijff en Ajax-fan, is dan ook meteen de enige Amsterdamse link. In de pub is het volgepakt met Dinamo-fans. Een luid ‘Ojjoojoooj’ en ‘Bled (F#ck) ‘ schalt door de kelen als Ajax al vroeg scoort. Ik word met Ajax-shawl aan ook een beetje bekeken als een ongewild sujet en besluit niet opzichtig te juichen. Nu heb ik gekkere dingen gedaan in mijn leven en was Willem II – Ajax met een halve eeuw aan stadionverboden volgen nooit zo’n probleem. Met A. hebben we ook wel eens in Ajax-shirt pontificaal op Rotterdam Centraal rondgelopen. Toch zegt iets me dat gedeisd houden de beste optie is. Bij de 1-1 barst het gejuich lost en al snel vloeit menig ‘davaj (kom op)’ Met de 2-1 van Ziyech wordt de sfeer er niet beter op en de 3-1 dompelt de kroeg definitief in rouwstemming. Het woord ‘arbiter’ kan ik nog net uit de conversaties destilleren en die heeft op zijn zachtst gezegd geen vrienden gemaakt.

Ik moet ook op mijn tellen passen, de barman adviseert me vriendelijk toch dringend dat ik beter mijn biertje ergens kan gaan drinken. Hoe heeft het beste met me voor en wil vooral voorkomen dat een aantal beschonken figuren hun frustratie op mij bekoelen. Het is niet standaard dat het er zo aan toe gaat bij een wedstrijd. Ooit volgde ik de wedstrijd Shaktar Dontesk – Barcelona in een bar en daar werd heel sportief gereageerd op de andere shirts. Vooral dat meisje dat orgastisch de doelpunten van Shaktar (om des keizers baard) vierde staat me bij. Dat enthousiasme is vandaag ver te zoeken. Onder de dekking van de nacht verlaat ik Cantona. De tweede helft volg ik dan ook in mijn hostel. Een stuk comfortabeler en zelfs goedkoper want ik schakel op halve liters uit de supermarkt van 30 cent.

(Meer tekst na de foto’s)

Https://Imagizer.imageshack.com/V2/1024X768Q90/923/1X78A3.Jpg

Https://Imagizer.imageshack.com/V2/1024X768Q90/922/Xzyjjj.jpg

Ik maak de rekening op. Ajax heeft een bijzonder mooie uitgangspositie waarop de 3-1 echt een levensbelangrijk doelpunt is geweest. Dinamo heeft aan een 1-0 dus niet genoeg. In alles wordt de uitwedstrijd tegen Dinamo anders dan de confrontatie in hetzelfde stadion tegen Dnipro 3 jaar eerder. Allereerst geen vrieskou, maar waarschijnlijk heet bakken. Dat de wedstrijd om 22.00 uur begint is dus niet in het nadeel van Ajax. Het aantal thuissupporters (destijds iets van 12.000) zal nu zo rond de 70.000 liggen. Ook het uitvak zal voller zijn met niet 50 maar naar ik verwacht toch een goede 300 man. Ik ben een van die 300 want na veel persen op mijn telefoon floept er dan toch een mailbevestiging en afschrift van 4 euro uit.

Tekst en foto’s door/van Pushkin. Hier Deel 1: [Pushkin] The road to Kiev

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:
Pushkin

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.