Ajax Thuisshirt 2017-18

Raiola: “In ideale wereld had Van der Sar geen directeur van Ajax kunnen worden”

Edwin van der Sar heeft het de laatste dagen zwaar te verduren. Volgens een anoniem RvC-lid zou de voormalige keeper doodongelukkig zijn als algemeen directeur van Ajax en Arie van Os, voormalig penningmeester van de Amsterdamse club, zegt dat Van der Sar moet opstappen. Mino Raiola, zaakwaarnemer van onder andere Justin Kluivert, vindt dat “in de ideale wereld Edwin van der Sar geen directeur van Ajax had kunnen worden.”

Van der Sar liep eerst stage bij de toenmalige directeur Michael Kinsbergen vóórdat hij als algemeen directeur op eigen benen kon staan. Iets wat de corpulente zaakwaarnemer Raiola niet kan begrijpen. “Waar in de wereld kan de ceo van een onderneming zeggen: ik ben er nog niet klaar voor? Ik kan me niet voorstellen dat ze bij Apple een ceo aanstellen die zegt: ik kan er niks van, maar ga het leren. In de ideale wereld had Edwin van der Sar geen directeur van Ajax kunnen worden”, zegt Raiola in gesprek met Quotenet.nl.

Volgens de voormalige pizzabakker heeft Ajax teveel geluisterd naar Johan Cruijff. Raiola noemde de Ajax-grootheid enkele jaren terug nog een “demente eikel”. “Iedereen kan de beste voetballer ter wereld worden, jij, ik, hij (wijst naar een voorbijlopende man op straat), maar Cruijff verkleint dat principe door dogmatisch op te leggen dat alleen ex-voetballers trainers moeten worden. Hij wilde concurrentie killen. Dan krijg je verzwakking van je soort, dan krijg je incest. Daar heeft Darwin al van gezegd: dan ga je dood. Alles wat ik tien jaar geleden heb gezegd komt nu uit. In Duitsland hebben ze een open structuur. Julian Nagelsmann, 30 jaar, is trainer van Hoffenheim, Domenico Tedesco is 32 en zit bij Schalke: coaches die niet hoog hebben gevoetbald maar fantastisch kunnen trainen. De Duitse competitie is uitermate competitief en het nationale elftal floreert”, zo denkt Raiola.

Ook ergert Raiola zich aan de verenigingsstructuur en de beursgang van de Amsterdamse club. “Als Ajax een verhandelbaar aandeel was geweest, was het allang verkocht. 70 procent is in handen van leden van de vereniging, 30 procent is op de aandelenmarkt. Dat is niks. Ik vind het bijna volksverlakkerij, zoiets mag niet worden toegelaten op de beurs. Een club moet geleid worden als onderneming, waarbij de eigenaar de lusten en de lasten draagt van zijn goede en slechte daden. Ajax is een bijna misdadig aandeel”, aldus de multi-miljonair rijk geworden door het verhandelen van voetballers.

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

 

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.