De Toekomst

Said Ouaali: ‘Wij zoeken de juiste prikkels voor ieder individu’

Said Ouaali is hoofd jeugdopleidingen bij Ajax en op de site van de Amsterdammers werpt hij een blik op de opleiding en hoe de ontwikkeling in 2018 is verlopen.  “In theorie zouden we elk team ieder seizoen kampioen kunnen maken door de sterkste spelers in hun eigen leeftijdscategorie te laten spelen”, vertelt hij. “Maar wat wij willen is onze spelers begeleiden en opleiden voor Ajax 1. Wij gebruiken een wedstrijd als middel om het individu te helpen. Als we denken dat we een speler beter kunnen uitdagen in een hoger team, dan doen we dat.”

Het feit dat er slechts twee jeugdelftallen kampioen werden afgelopen seizoen, vindt hij dan ook niet erg. “Als staf kijken wij voortdurend wat het beste is voor een speler. In de filosofie van Ajax zoeken we de juiste prikkel(s) voor ieder individu.” Het team is dan ook van ondergeschikt belang. “Jong Ajax speelt momenteel met 6 A-junioren. Dat zijn dingen die we graag willen voor onze spelers. Ze moeten leren winnen en Ajax vertegenwoordigen met goede teamprestaties, maar de uitvoering van hun vaardigheden is altijd het belangrijkst.”

Matthijs de Ligt dient als schoolvoorbeeld voor andere talenten in de opleiding van Ajax. “Wij willen spelers opleiden die een internationale status krijgen. Matthijs de Ligt is daar een goed voorbeeld van. Hij laat wekelijks zien, al vanaf de jeugd, dat hij de uitdaging nationaal en internationaal aankan. Als voetballer heeft hij zich prima ontwikkeld. Daarbij is Matthijs ook een voorbeeldspeler in zijn gedrag voor onze jeugdspelers en de hele club.”

School en voetbal gaan intussen ook hand in hand bij Ajax. “Studeren hoort bij de ontwikkeling van een profvoetballer. Het is heel belangrijk, en dat is één van de redenen dat we zijn overgegaan op een dagopleiding, hier op de Toekomst. School en voetbal gaan samen. Als wij horen dat de schoolprestaties of het gedrag niet goed zijn, volgen er consequenties voor het voetballen.” Jeugdspelers studeren ook twee dagen op een externe school. “Daar krijgen ze sociale omstandigheden die wij hier nog niet kunnen bieden. Denk aan contact met het andere geslacht en andere leerlingen.”

Ouaali is trots dat Ajax afgelopen zomer de titel ‘beste jeugdopleiding van Nederland’ ontving. “Het is een mooie waardering die we hebben gekregen van de andere hoofdjeugdopleidingen. Maar ik realiseer me dat veel clubs heel goed aan het opleiden zijn. Dat zie ik aan de Eredivisie, waar veel jonge spelers debuteren in 1e elftallen. Er wordt veel geïnvesteerd in de Nederlandse jeugdopleidingen, zowel inhoudelijk als organisatorisch. Uiteindelijk gaat het erom dat spelers na hun debuut in het 1e elftal blijven. Alle medewerkers op de Toekomst zijn druk bezig om dat te realiseren.”

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.