Geschreven door Richard Suavimani – Uitgave: 17 november 2010 17:23 – Bron: Telesport

Dirk Scheringa vindt dat er meer voetbalverstand in de leiding van Ajax moet komen. Dat zei de erevoorzitter van AZ in de Beurs van Berlage. ‘Alleen met een topsportmentaliteit in alle geledingen, zoals we bij AZ hadden, kun je kampioen worden. Ajax heeft dat niet, maar Bayern München met Hoeness en Rummenigge bijvoorbeeld wel.’

Als hij algemeen directeur van Ajax was, kende de Spanbroeker geen twijfel. „Dan had ik direct met Johan Cruijff om tafel gezeten. Hij is de beste voetballer die Europa ooit heeft gehad, heeft ongelooflijk veel ervaring op allerlei gebied en daar móét gewoon naar worden geluisterd.”

Scheringa zegt de roep om een actieve rol voor Cruijff bij Ajax te begrijpen, maar is daar geen voorstander van. „Johan zou de coach, de strategisch adviseur van de directie moeten worden. Hij heeft Joan Laporta ook geholpen, maar is echt nooit voorzitter van FC Barcelona geweest.”

Essentieel is – zo meent Scheringa – dat de organisatie bij Ajax anders wordt ingevuld. „Bij mij zou er nooit een commerciële man in de directie zitten. En zelfs geen financiële, maar dat is Ajax als beursgenoteerd bedrijf waarschijnlijk verplicht. Het allerbelangrijkste is een technisch directeur, iemand die als voetballer gelouterd is, prijzen heeft gewonnen en ook ervaring heeft in het bedrijfsleven.”

„Ik neem Feyenoord als voorbeeld. Na de 10-0 nederlaag bij PSV nam Leo Beenhakker het woord en was de crisis bezworen. Dat was – met alle respect – Eric Gudde nooit gelukt. Van mensen met een topsportverleden wordt nu eenmaal meer geaccepteerd, omdat zij het allemaal al hebben meegemaakt. Bij AZ hebben we rust weten te creëren door mensen als Toon Gerbrands, Marcel Brands, Co Adriaanse en Louis van Gaal aan te stellen”, aldus de Fries, die AZ van provincieclub tot landskampioen formeerde.

„Laat duidelijk zijn dat ik geen oordeel heb over de technische kwaliteiten van Martin Jols aankopen. Maar als je als club een bepaalde filosofie hebt – en dat hoort bij Ajax ’zo veel mogelijk talent opleiden’ te zijn – dan ziet de selectie er automatisch anders uit dan nu. En dan waren er waarschijnlijk minder aankopen nodig geweest.”

Ook de ledenraad moet in de ogen van de AZ’er op de schop. „Daar moeten veel meer mensen in met een voetbalachtergrond. De verhouding moet minimaal 50/50 zijn. Dus van de 24 leden moeten er twaalf oud-spelers van het eerste elftal zijn, die ook algemeen goed zijn onderlegd. Ze moeten een wedstrijd en een topclub kunnen lezen.”

De voormalig eigenaar van de failliete DSB-bank hoorde een aantal namen passeren. „Tijdens het hardlopen heb ik vanochtend over Keje Molenaar nagedacht. Keje is – denk ik – niet zo geschikt als algemeen directeur, omdat hij altijd het imago houdt van een jurist. Ik vind wel dat hij veel kwaliteit heeft en zou hem graag als voorzitter zien. Dat past beter bij hem door zijn helikopterview. Een directeur moet veel meer op de vloer staan.”  

Reageren op dit bericht