Geschreven door Christiaan Stevens – Uitgave: 19 oktober 2016 13:04 – Bron: De Telegraaf

Sinds de bekerwedstrijd tegen Willem II is Lasse Schöne niet meer weg te denken op de positie van verdedigende middenvelder. Waar Frank de Boer de Deen regelmatig opstelde als hangende buitenspeler, ziet zijn opvolger Bosz een echte middenvelder in hem. Wegens een voetblessure mist de ervaren kracht het duel in Vigo in het kader van de Europa League en dus gaat de focus volledig op de Klassieker van zondag.

In de wandelgangen wordt regelmatig de vraag uitgesproken of een van oorsprong aanvallende middenvelder het in de grote wedstrijden wel kan belopen op zijn huidige positie. “Wij willen aanvallend voetballen en op deze manier kom ik goed tot mijn recht. Ik ben fysiek niet de sterkste en niet de snelste, maar je kunt ook je ervaring en slimmigheid gebruiken,” aldus Schöne. “Het gaat erom dat ik in mijn hoofd een seconde sneller ben. En tegen Nick Viergever, achter me, heb ik gezegd: ’Roep me maar terug als je vindt dat ik te ver sta’. Die samenwerking gaat prima.”

Ondanks de aanwezigheid van onder andere Riechedly Bazoer en Jaïro Riedewald veroverde de Deense routinier toch zijn plek op het middenveld. “De trainer kwam een dag voor de bekerwedstrijd tegen Willem II, waarin veel vaste basisspelers werden gespaard, naar me toe dat hij me weleens op nummer 6 wilde proberen. Ik mocht het op mijn manier invullen en ik denk dat het wel aardig ging. Sinds die 5-0 zege sta ik er vast in en dat is wel lekker, want dat was een tijdje geleden.” Toch gaat het niet allemaal vanzelf. “Ik ben dertig, dus het ritme pak ik zo op. Het fysieke aspect was echter wel een dingetje. Je kan zo hard trainen als je wilt, maar wedstrijden zijn gewoon iets anders. Dat merkte ik wel,” zo besluit hij.