Scorend debuteren: een echte Ajax-traditie

ADO heeft het Haags Kwartiertje, we missen het Avondje NAC best wel, er is de mythe van de trillende Kuip, er is altijd het laatste-minuut-blessuretijd-winnende-doelpunt van onze Eindhovense vrienden en het niks-winnen-met-mooi-voetbal bij AZ. In Amsterdam hebben we de sierlijke traditie van de scorende Ajax-debutant.

Debuteren garantie voor een goal?

Elke Ajax-trainer zal in moeilijke wedstrijden ongetwijfeld overwogen hebben een jeugdige debutant in te brengen als breekijzer – de kans dat deze zal scoren is, gezien de traditie, levensgroot. Maar vergelijk energie, verzekeringen, internet-abonnementen en andere zaken waar garantie op zit, nooit met een jeugdspeler van Ajax. Het blijft immers voetbal. Al is het wel frappant allemaal.

‘We hebben er weer één’

Als er publiek in de Arena was geweest toen Brian Brobbey in de moeizame wedstrijd tegen Fortuna Sittard zijn invalbeurt bekroonde met een doelpunt, dan was het ‘ja hoor, we hebben er weer één’ niet van de lucht geweest. In dat licht is het een debuutgoal geweest tegen een wat treurig decor. Niettemin mag Brobbey zich nu koesteren in een illuster rijtje Ajacieden.

Appie

Een officiële lijst is moeilijk te vinden. Sommigen scoorden in bekerduels, maar in dit stuk tellen we Abdelhak Nouri, Matthijs de Ligt en Naci Ünüvar natuurlijk gewoon mee. Het herinnert weer aan het schitterende fragment dat wijlen burgemeester Eberhard van der Laan aanhaalde tijdens Zomergasten: de close-up van Appie, die aan Lasse Schöne vraagt of hij, in zijn debuutwedstrijd tegen Willem II, een vrije trap mag nemen. Goddank liet de Deense specialist het aan Nouri over. Voor sommige lijstjes geldt de eis dat het een basisdebuut betreft. Maar dan doe je Brobbey en die twee hele belangrijke goals van Jairo Riedewald tegen Roda JC te kort.

Groten der aarde

Zoals het inbrengen van een debutant alle schijn heeft van garantie op een goal, zo lijkt scorend debuteren voor Ajax ook op een garantie voor een glanzende carrière. Johan Cruijff, Marco van Basten, Patrick Kluivert, Ronald de Boer: hun eerste goal voor Ajax was het startschot voor een langdurig verblijf in tal van topcompetities. Voetballen met en tegen de groten der aarde en er zelf een worden.

Swingend debuut: Bryan Roy

Het ‘we hebben er weer één’ was niet in de laatste plaats van toepassing op Bryan Roy, misschien wel een van de sierlijkste linksbuiten in de geschiedenis van Ajax na Piet Keizer. Studio Sport was bijvoorbeeld zo onder de indruk dat zijn mooiste momenten (niet alleen zijn goal, maar ook zijn vele schijnbewegingen) apart, met een muziekje eronder, getoond werden. Jazeker hadden we er weer één. Net als Davy Klaassen, destijds met rugnummer 39, die nu opnieuw belangrijk is in Ajax 1. Of Antony. Dat de traditie nog lang mag voortduren.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.