Scorende basisdebutanten helpen Ajax aan klinkende zege op ADO Den Haag

Ajax heeft een schitterend voetbaljaar op passende wijze afgesloten. Mede dankzij drie scorende basisdebutanten had Ajax geen kind aan ADO Den Haag. Jurgen Ekkelenkamp en Ryan Gravenberch waren trefzeker voor de rust en Traoré maakte na de thee de zesde Ajax-treffer van de middag. Omdat Goossens in de laatste minuut vanaf de penaltystip mocht aanleggen, eindigde het duel in 6-1.

Door een nog steeds volle ziekenboeg moest Ten Hag ook in de laatste wedstrijd van 2019 weer schuiven met de basiself. Dit leverde drie basisdebutanten op. Jurgen Ekkelenkamp en Ryan Gravenberch begonnen naast Donny van de Beek op het middenveld, en door de afwezigheid van Huntelaar was er in de punt van de aanval plek voor Lassina Traoré.

De na Robert Mühren meest scorende speler van de Keuken Kampioen Divisie werd ook tegen ADO veelvuldig gezocht. Bij de eerste grote kans diende de Burkinees als bliksemafleider. Hierdoor kreeg Tadic een kopkans van dichtbij, maar kopte recht in de handen van Koopmans. Niet veel later was Traoré zelf dichtbij de openingsgoal. Een fraaie pass van Ziyech werd al even fraai gecontroleerd, maar vervolgens net over geschoten.

Vlak daarvoor wist ook Jurgen Ekkelenkamp zijn basisdebuut bijna op te luisteren met een vroege goal. Omdat ook hij de bal er niet in kreeg, was het aan Hakim Ziyech om de wedstrijd open te breken. Dat deed hij door na een kwartier spelen naar binnen te dribbelen, Meijers van zich af te schudden en de bal vervolgens met veel precisie in de lange hoek te krullen. Nog geen tien minuten later stond Ziyech ook aan de basis van de 2-0.

De zwervende spelmaker slingerde de bal vanaf links achter de ADO-defensie. Daar was Donny van de Beek door een slimme loopactie vrijgekomen en kon zo de 2-0 op het scorebord zetten. Dat bleek het goede voorbeeld dat de basisdebutanten nodig hadden. Eerst was het Ekkelenkamp die een voorzet van Tagliafico binnen tikte en niet veel later rondde Gravenberch een mooie solo beheerst af.

De 4-0 ruststand gaf Ten Hag de ruimte om spelers rust te geven. Ziyech, die in de eerste helft al aangaf niet helemaal fit te zijn, werd vervangen door Noa Lang. Dit bleek geen invloed te hebben op het scorend vermogen, want vier minuten na de rust was het opnieuw raak. Op aangeven van Traoré zette Tadic de vijfde goal van de middag op het scorebord.

Na ruim een uur spelen waren de rollen omgedraaid. Een gekraakt schot van Tadic viel bij de tweede paal op het hoofd van Traoré. Zo mocht ook hij, net als Ekkelenkamp en Gravenberch, zijn basisdebuut opluisteren met een goal. 6-0 leek ook de eindstand te gaan worden, maar Goossens boorde Onana een clean sheet door de neus. Vanaf de penaltystip zette hij de eindstand op 6-1.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink