Sergiño Dest: ‘Dubbel paspoort is een verrijking’

Sergiño Dest is bezig aan zijn doorbraak bij Ajax. De rechtsback kende een uitstekende voorbereiding en maakte indruk toen hij speelde wegens een blessure bij Nousair Mazraoui. Inmiddels lijkt hij zelfs de eerste keuze te zijn als rechtsback en is Dest in beeld gekomen bij bondscoach Ronald Koeman. Omdat Dest naast de Nederlandse ook een Amerikaanse nationaliteit heeft, moet hij binnenkort een keuze maken.

“Mijn vader komt uit Brooklyn, maar thuis in Almere werd er gewoon Nederlands gesproken”, vertelt Dest op de clubsite van Ajax. “Sterker nog, een paar jaar geleden was mijn Engels nog zeer matig. Ik was ook helemaal niet bezig met mijn Amerikaanse roots. Totdat ik in Amerikaanse jeugdelftallen ging voetballen. Vanaf dat moment werd mijn Engels beter, maar ging ik me ook steeds Amerikaanser voelen. Ik besefte: ‘Hé, dit is óók mijn nationaliteit.’ Nu vind ik het mooi om zowel Nederlander als Amerikaan te zijn. Het is een verrijking en daarnaast is het Amerikaanse paspoort één van het mooiste van de wereld.”

Dest speelde dus voor de Amerikaanse jeugdelftallen en voor Nederland werd hij nooit gevraagd. “Als ik vroeger aan voetbal dacht, dacht ik aan Ajax en Oranje. Nooit aan Amerika. Maar door Oranje werd ik niet benaderd”, legt Dest uit die daardoor mogelijk lichte rancune voelt naar Nederland. “Misschien”, aldus Dest die nog geen keuze heeft gemaakt. Wat is het grote verschil tussen Amerika en Nederland? “Nederland kan veel leren van de Amerikaanse teamspirit. In Nederlands voetbal zie je vaak individuele kwaliteiten, terwijl het in Amerikaans voetbal echt om teamwork gaat. Dat spreekt me erg aan.” Dest wil volgende maand een definitieve keuze maken en komt daarom deze interlandperiode niet in actie voor een land.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.