Siem de Jong

Siem de Jong moet ‘nergens rekening mee houden’

Siem de Jong maakt dit seizoen weer deel uit van het eerste elftal van Ajax. Sinds zijn terugkeer naar Amsterdam kwam hij nooit meer in het gewenste ritme door blessures, en vorig jaar werd hij verhuurd aan Sydney FC. Afgelopen zaterdag mocht De Jong eindelijk weer tien minuutjes invallen, net als twee weken eerder tegen sc Heerenveen. “Erik ten Hag zegt: train om basisspeler te worden, je weet nooit hoe het loopt, maar houd nergens rekening mee. Toch hoop ik van waarde te kunnen zijn voor het team”, aldus De Jong in Het Parool.

Verder moet hij het vooral van veel trainen hebben, want voor Jong Ajax mag hij niet meer uitkomen. “De trainingen zijn uitdagend en gevarieerd. Daar haal ik dagelijks mijn voldoening uit. Ik verricht veel extra trainingsarbeid, zowel indoor als outdoor. Ik maak meer meters, meer loopjes, doe meer aan krachttraining. En als de A-selectie een rustige training voor de boeg heeft, dan sluit ik soms aan bij het tweede elftal. Ik werk aan mezelf. Na dit seizoen loopt mijn contract bij Ajax af, maar ik wil nog wel een paar jaar voetballen op niveau”, vertelt de aanvallende middenvelder.

In zijn eerste periode bij Ajax kende De Jong veel successen. Zijn de elftallen te vergelijken? “Ik denk dat dit Ajax ­beter is dan het Ajax waarmee wij vier keer kampioen werden. Die titels waren vooral een collectieve prestatie. Individueel is er nu meer kwaliteit. Er is ook flink geïnvesteerd in de groep. Er zijn veel creatieve jongens, die snel voor de laatste bal gaan. Voor een type als ik, een schaduwspits die vaak in de zestien komt, is dat heerlijk. Ik heb spelers nodig die de bal daar panklaar neerleggen.”

De Jong ziet Klaas-Jan Huntelaar als voorbeeld om nog een aantal jaren door te voetballen. Ook Erik ten Hag wijst De Jong daar weleens op. “Hij verwees al vaker naar Klaas-Jan Huntelaar, die zes jaar ouder is dan ik. Ik hoop ook nog een tijdje te kunnen spelen. Maar dan moet ik wel topfit zijn, waar dat ook zal zijn.”

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.