Slop: ‘Geen Europees voetbal kost ons miljoenen’

Geschreven door Thorben Jansen Of Lorkeers – Uitgave: 27 augustus 2015 09:20 – Bron: De Telegraaf

1385635023

Ajax is vanavond verplicht om de groepsfase van de Europa League te bereiken. Niet alleen op sportief gebied is het belangrijk dat de ploeg van Frank de Boer uitkomt op Europees niveau, ook voor op het financiële vlak is het bereiken van Europees voetbal essentieel voor de Amsterdamse club. ”De impact van geen Europees voetbal is groot en kost ons miljoenen”, aldus Jeroen Slop in gesprek met De Telegraaf.

”We hebben de groepsfase begroot. Het zou daarom zeker een grote teleurstelling zijn als we worden uitgeschakeld. Je moet aan tv-gelden, recettes en (start)premies denken die we dan mislopen”, vertelt de financieel directeur. ”Maar het gaat natuurlijk ook om de uitstraling die een groot indirect effect heeft op alle activiteiten van Ajax.”

Slop benadrukt dat Ajax de hand nog meer op de knip zal houden, als er geen miljoenen binnenstromen door de Europa League. ”We houden altijd wel de hand op de knip, maar moeten dat nog meer doen als we de groepsfase van de Europa League niet halen. Het is voor Ajax het toernooi waar we op zijn minst elk jaar bij moeten zijn. Daar zijn extra inkomsten aan verbonden en we moeten zorgen dat we die hebben.”

Het is juist waarom de clubleiding van Ajax kritiek krijgt. Er staat genoeg kapitaal op de bank, maar niet op het veld. ”We hebben een goed beleid waar de jeugdopleiding de voorrang geniet. En daar past met geld smijten gewoon niet bij”, legt Slop uit. ”Waar door sommige media en fans wel eens aan voorbij wordt gegaan, is dat het kopen van een speler van tien miljoen euro veel bijkomende kosten met zich meebrengt. Die jongens komen niet voor ons salarisplafond. Het is niet de bedoeling dat we ons salarisplafond ooit doorbreken.”

Frank de Boer kan zich op het moment niet zo druk maken om de financiële gevolgen. ”Natuurlijk is het halen van de groepsfase van de Europa League belangrijk na het missen van de Champions League. Maar het geld interesseert me op dit moment niets”, aldus de Ajax-trainer. ”Voor mij is de ontwikkeling van de spelers als individu en het team nu het belangrijkst. Dan maak ik van de financiën van Ajax geen agendapunt.”

”Het moet uit het hart van de spelers komen: de eer om voor Ajax te spelen en de drive om in Europa te voetballen, maar ook voor hun transferwaarde. Hoe verder je komt, hoe meer aandacht je krijgt, waardoor de marktwaarde omhoog gaat. Dan snijdt het mes aan twee kanten.”  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.