Slordig Ajax laat zich overklassen door AZ en verliest met ‘slechts’ 1-0 in Alkmaar

Ajax kan over twee weken niet de koppositie van PSV overnemen in een direct duel tegen de koploper. Daarvoor hadden de Amsterdammers moeten winnen van AZ, maar dat heeft er in Alkmaar geen moment ingezeten. De thuisploeg was scherper en durfde druk te zetten tegen een slordig spelend Ajax. Guus Til maakte halverwege de tweede helft de verdiende en enige treffer.

Dat AZ graag goede zaken wilde doen in de strijd om de derde plek werd in Alkmaar direct duidelijk. De thuisploeg durfde het aan om vroeg druk te zetten en dat had in de openingsfase het door voor Van de Brom gehoopte effect. Ajax had de nodige moeite om zich onder de druk van AZ vandaan te spelen. De thuisploeg bleef gemakkelijk op de been en werd ook als eerste echt gevaarlijk.

Halverwege de eerste helft was AZ tot twee keer toe dichtbij de openingsgoal. Eerste was het Svensson die te lang wachtte oog in oog met Onana. Niet veel later redde de doelman goed op een hard schot van Seuntjens. Ajax had het moeilijk in de eerste helft en moest ook nog eens verder zonder Hakim Ziyech. De spelverdeler had te veel last van zijn kuit en moest noodgedwongen vervangen worden door Dolberg.

Ook met de Deen als aanspeelpunt kwam Ajax amper aan voetballen toe. Beide ploegen speelden met veel druk naar voren, wat resulteerde in een rommelige wedstrijd met veel overtredingen. AZ ging hier het beste mee om. Het felle spel van de thuisploeg resulteerde in een aantal goede kansen. Idrissi was het dichtste bij een doelpunt toen hij naar binnen kwam en de bal richting de lange hoek schoot. Onana was geklopt, maar Tagliafico greep uitstekend in op de doellijn.

Niet veel later moest de doelman van Ajax opnieuw gestrekt om een harde volley van Midtsjo uit de hoek te tikken. De mannen van Ten Hag wisten daar amper wat tegenover te zetten. Alleen Donny van de Beek was dichtbij een Ajax-treffer, maar zijn kopbal werd door Vlaar goed van de lijn gehaald.

Direct na de rust werd Ajax opnieuw gevaarlijk via een kopbal. Ditmaal was het Dolberg die een voorzet van Neres net naast knikte. Amper een minuut later was ook AZ dichtbij de openingstreffer. Stengs kreeg de bal wel langs Onana, maar Blind was er op tijd bij om op te ruimen. Diezelfde Stengs mocht een minuut later opnieuw aanleggen vanuit kansrijke positie, maar schoot ruim over.

Ajax had ook in de tweede helft geen antwoord op het spel van AZ, dat vooral via dode spelmomenten gevaarlijk werd. Zo tike Vlaar een scherp aangesneden vrij trap net over. Niet veel later was het wel raak. Ajax kreeg de bal niet weg na een corner en moest lijdzaam toezien hoe Guus Til de thuisploeg terecht op voorsprong zetten.

Ajax moest daardoor twee keer scoren om in het spoor van PSV te blijven. Om dat te bewerkstelligen bracht Ten Hag Huntelaar en de held van afgelopen woensdag in het veld, Noah Lang. Meer opportunisme in spel van Ajax zorgde voor meer gevaar, maar grote kansen op de gelijkmaker bleven uit.

Dat de Amsterdammers nog tot de laatste minuut mochten hopen op een punt, was vooral te danken aan AZ dat er maar niet in slaagde om de wedstrijd op de counter te beslissen. Vooral Idrissi en Stengs hielpen een aantal grote kansen om zeep. Omdat ook het slotoffensief van Ajax geen doelpunt opleverde, bleven de misser zonder gevolgen en verliest Ajax van AZ. Hierdoor groeit het gat naar PSV tot vijf punten en heeft Ajax het niet meer in eigen hand.

Scoreverloop:

1-0, Guus Til (56.)

AZ: Bizot; Svensson, Vlaar, Koopmeiners, Ouwejan; Midtsjo (77. Wuytens), Maher, Til; Stengs, Seuntjens, Idrissi (89. Wijndal)

Wissels AZ: Velthuizen, Van Rhijn, Hatzidiakos, Wijndal, Bergsma, Wuytens, Helmer, Gudmundsson, Johnsen.

Ajax: Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico; Schöne (64. Lang), De Jong; Ziyech (23. Dolberg), Van de Beek, Neres (75. Huntelaar); Tadic.

Wissels Ajax: Lamprou, Varela, Kristensen, Veltman, Sinkgraven, Huntelaar, Magallan, Labyad, Dolberg, De Wit en Lang.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink