Slordig Ajax worstelt zich in matige klassieker voorbij Feyenoord

Ajax heeft de eerste klassieker van het seizoen winnend afgesloten, maar makkelijk ging het niet. Na een dominante openingsfase en een fraaie goal van Gravenberch leek er weinig aan de hand voor Ajax. Feyenoord wist zich echter op te richten. In een spannende tweede helft kregen de Rotterdammers een aantal goede kansen om gelijk te maken, maar mede dankzij de VAR en de lat wist Ajax een 1-0 voorsprong over de eindstreep te trekken.

De grootste verrassing op het wedstrijdformulier was de basisplaats van Jurriën Timber. Erik Ten Hag posteerde de jonge verdediger, net als tegen Twente, naast Daley Blind. Perr Schuurs, die deze week zijn contract verlengde. moest opnieuw genoegen nemen met een plek op de bank. Zo waren er geen verandering in de basiself, maar wel op de bank. Klaas Jan Huntelaar was er niet bij. Een nieuwe heldenrol voor de achterhoeker, die in de belangstelling van Schalke 04 staat, was daarmee uitgesloten.

Feyenoord was met een duidelijke strijdplan naar Amsterdam gekomen: inzakken op eigen helft en de linies kort op elkaar houden. Dit leverde een eenzijdige openingsfase op met veel balbezit voor Ajax, maar weinig kansen. Het duurde dik twintig minuten voordat de thuisploeg wat ruimte wist te vinden. Ryan Gravenberch werd vrijgespeeld op rand zestien, kapte Marcos Senesi uit en krulde de bal met links achter Nick Marsman. Zo was het bij de eerste grote kans ook direct raak.

Door de 1-0 werd Feyenoord gedwongen om zich terug te knokken in de wedstrijd, en dat lukt meer dan aardig. In het restant van de eerst helft moest André Onana meerdere malen reddend handelen. Zo stond hij oog in oog met Ridgeciano Haps en nam Leroy Fer zijn doel onder vuur. Ajax hield de nul, maar kreeg wel een tegenvaller te verwerken. Gravenberch liep na een half uur spelen een blessure op. Het lukt hem wel de rust te halen, maar bleef vervolgens achter in de kleedkamer.

Met Ekkelenkamp in de gelederen probeerde Ajax in de tweede helft weer grip te krijgen op de wedstrijd, maar slaagde daar niet in. Feyenoord trok de ingezette lijn door en kwam zelfs op gelijke hoogte. Op aangeven van Jens Toornstra schoot Nicolai Jorgensen de gelijkmaker binnen. De Rotterdamse feestvreugde duurde echter niet lang. De vlag ging omhoog en de VAR bevestigde dat het inderdaad buitenspel was.

In het restant van het duel werd er veelvuldig gewisseld, maar aan het spelbeeld veranderde weinig. Ajax was te slordig om het duel te beslissen waardoor Feyenoord mochten blijven hopen, en ook kansen kreeg. Berghuis schoot tot twee keer toe rakelings naast, Onana hield Fer van scoren en diep in de blessuretijd kopte invaller Sinisterra nog op de lat. Zo worstelde Ajax zich naar het laatste fluitsignaal, maar wint het wel.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink