Special: Blessures voorkomen revanche gekwetste spits Bulut

Geschreven door Krist Stoelwinder – Uitgave: 11 februari 2016 21:09 – Bron: Ajaxinside.nl

Special Blessures Voorkomen Revanche Gekwetste Spits Bulut

Bij het zien van zijn statistieken verwacht je een glansverhaal over een toekomstige parel. Bij het horen van de kritieken van kenners en medespelers over hem verwacht je een carrière die meer hoogtepunten kent dan hobbels. Toch zijn het de hobbels die je onthoudt en niet de hoogtepunten bij het jonge talent. En precies daarom zien we Samet Bulut dit seizoen acteren, op een druilerige maandagavond, in de beloftencompetitie bij PEC Zwolle voor anderhalve man en een paardenkop. Dit in plaats van in de Amsterdam Arena of in de Rotterdamse Kuip voor 50.000 man.

Statistieken zijn belangrijk in het voetbal. Zo werd in Denemarken het bescheiden clubje FC Midtjylland landskampioen. Het Engelse Brentford FC verraste in de Championship vriend en vijand met fris voetbal en een opvallend hoge eindklassering. De overeenkomst tussen die twee ploegen is dat ze volledig scouten op basis van statistieken. Zo kan het gebeuren dat de in Heerenveen uitgelachen Kristian Bak Nielsen bij Midtjylland een gewaardeerde kracht is. Het scouten op basis van statistieken lijkt dus zijn vruchten af te werpen. En het zijn juist die statistieken die bij Bulut meer dan prima zijn. Vorig seizoen maakt hij 24 doelpunten en werd hij tweede op de algehele topscorerslijst van Ajax en dat terwijl hij er een maand uit was door een schorsing die zijn eigen club hem oplegde, maar daarover later meer.

Toch kreeg het talent geen contract. En dat terwijl blijkt dat Bulut niet alleen om zijn statistieken een speler is om in de gaten te houden. Dat verzekeren journalist Henk Albers en PEC-revelatie Kingsley Ehizibue me. Albers: “Het is een speler die goed positie weet te kiezen. Je hebt er spelers bij waarna ik binnen een minuut al moe van word. Voor hem geldt dat zeker niet. Hij heeft iets. Het is zeker een speler om in te gaten houden.” Ploeggenoot Ehizibue vult aan: “Hij is sterk aan de bal, heeft technische kwaliteiten en zeker een neusje voor de goal.”

Ook Ron Jans liet blijken het met de jonge spits te zien zitten, hij haalde Bulut namelijk in november bij de wedstrijdselectie van het eerste. Debuteren deed hij echter niet en daarna sloeg het noodlot toe. Hij raakte geblesseerd, net als in zijn beginperiode bij PEC Zwolle. Die blessure zorgde ervoor dat hij ook het trainingskamp met het eerste (waar Jans hem graag had meegenomen) kon vergeten. De teen zat hem dwars. Blessures zijn dit seizoen een groot probleem voor Bulut, echter zit de kern van zijn probleem dieper. We noteren de maand maart in 2015 en de kopsterke spits komt samen met twee vrienden negatief in het nieuws. Die vrienden zijn Aschraf El Mahdioui, op dat moment aanvoerder van de A1 van Ajax, en doelpuntenmachine van diezelfde A1 Zakaria El Azzouzi. Ze raken betrokken bij een mishandeling van een agente. Hoewel Bulut (samen met El Mahdioui) onschuldig wordt verklaard, zit hij misschien nog wel het diepst in de problemen. Hij heeft namelijk in tegenstelling tot de eerdergenoemde jongens geen contract bij Ajax. En ondanks zijn karrenvracht aan doelpunten dat seizoen, komt dat contract er uiteindelijk ook niet. Dat kan zelfs Wim Jonk niet voorkomen, Jonk drong er herhaaldelijk op aan dat Bulut een contract zou moeten krijgen. Het feit dat de spits geen contract kreeg, kan niet los gezien worden van de mishandeling. Hij was namelijk bezig aan een meer dan goed seizoen en mindere goden als Pelle Clement en Damil Dankerlui kregen zelfs een contract.

Special Blessures Voorkomen Revanche Gekwetste Spits Bulut 1

Het incident heeft hem in ieder geval wantrouwend voor de pers gemaakt. Hij kiest het groepje mensen met wie hij nog wel omgaat zorgvuldig uit. Ook aan dit verhaal wil hij niet meewerken en het lukte hem eerder om de uitreiking van zijn contract bij PEC, volledig af te schermen van de pers. Alleen de website van PEC Zwolle weidde er een regeltje aan. Het enige wat Bulut aan dit artikel toe wil voegen is dat zijn band met Ron Jans goed is en dat hij daar erg blij mee is. Ehizibue heeft in ieder geval vertrouwen in Bulut: “Uiteindelijk ligt het aan Samet zelf. Als hij hard blijft werken, ga je zeker veel van hem horen. Ik denk bij hem gelijk aan Benzema of Zlatan. Sterke spitsen die een scorend vermogen hebben. Zo eentje kan hij ook zeker gaan worden.”

De Amsterdammer, die van Turkse afkomst is, wil zijn revanche op Ajax pakken, maar blessures gooien dus roet in het eten. Waar El Azzouzi bij FC Twente goed is begonnen, kan Bulut zijn kunsten dus niet in het eerste tonen. En dat terwijl hij maar wat graag revanche op Ajax wil nemen. De club die hem een maand strafte voor zijn betrokkenheid bij de mishandeling op een agente. Later bood de club hem dus ook geen contract aan. Dat deed PEC Zwolle wel na een succesvolle stage. Het is echter wel zaak dat Bulut zich bewijst, want hij heeft maar een contract voor een jaar (wat bij goede prestaties een jaar verlengd kan worden). Zijn statistieken zijn dit jaar niet bijzonder overweldigend, met maar één treffer uit zes wedstrijden. Het feit dat hij al wel bij de eerste selectie heeft gezeten, is wel een feit wat hoop biedt.

Volgens Ehizibue is Bulut een fijne jongen in de groep: “Ik heb een goede band met Samet. Het is ook een jongen die met iedereen goed op kan schieten”. Ook bij Ajax lag de spits, die op 26 februari 20 jaar wordt, goed in de groep. Ondanks het feit dat Raiola zijn zaakwaarnemer is, was hij het liefst bij Ajax gebleven. Overmars wilde hem echter alleen houden als er geen contract aan vast zat. De voormalig speler van onder andere FC Barcelona, Ajax en Arsenal stak persoonlijk een stokje voor een contract van Bulut. Dat was er anders, zonder inbreng van Overmars, namelijk vrijwel zeker gekomen. Het is echter wel een feit dat Bulut ook zelf dingen fout heeft gedaan. Hij heeft talent dat is zeker, het is nu aan hem hoe ver hij komt, of zoals Ehizibue het formuleert: “Uiteindelijk ligt het aan Samet zelf. Als hij hard blijft werken, ga je zeker veel van hem horen.”  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.