Geschreven door Colin Kruishaar – Uitgave: 09 juli 2009 12:45 – Bron: Ajaxinside.nl

Het is op 24 februari 2005 dat, de tot op dat moment onbekende, Hedwiges Maduro mag invallen in het UEFA Cup duel tegen AJ Auxerre. Na die invalbeurt in het Noorden van Frankrijk mag Hedwiges Maduro officieel speler van Ajax 1 genoemd worden. Vanaf dat moment zou het snel lopen met de carrière van jonge middenvelder.

Hedwiges Maduro ziet op 13 februari 1985 in Almere het levenslicht. Maduro wordt al snel opgemerkt en hij doorloopt de jeugdopleiding in Amsterdam. Hij krijgt van assistent-coach Gerard van der Lem de bijnaam Chieff, waarschijnlijk verwijzend naar zijn coachende kwaliteiten. Ruim twintig jaar na zijn geboorte, debuteert Chieff onder Ronald Koeman bij Ajax 1. Hij kan het duel niet keren en Ajax verliest met 3-1 en vliegt zo de UEFA Cup uit.

Niets lijkt een doorbraak in het eerste van Ajax in de weg te staan, maar Ronald Koeman vertrekt en dus is het afwachten wat Koeman’s opvolger, Danny Blind, met Maduro van plan is. Blind ziet het helemaal zitten in Maduro en hij verovert een basisplaats. Na vijf wedstrijden volgt er een mijlpaal voor de middenvelder. Toenmalig bondscoach Marco van Basten roept Maduro op voor het grote Oranje. De “rookie” van Ajax debuteert op 26 maart 2005 al in het Nederlands Elftal uit tegen Roemenië.

In de zomer van 2005 heeft Maduro geen vakantie, maar maakt hij indruk op het WK onder 20 in Nederland. Bondscoach Foppe de Haan twijfelt geen moment en geeft Maduro de aanvoerdersband. In de poulefase is het Maduro die Nederland na een prachtige solo langs Benin helpt (1-0). Onder leiding van Chieff excelleert Oranje en haalt het moeiteloos de halve finale. In de halve finale blijkt Nigeria echter na 22 penalty’s te sterk.

Onder leiding van Danny Blind verloopt het seizoen teleurstellend voor Ajax. De Amsterdamse club eindigt slechts op een vierde plaats met 24 punten achterstand op landskampioen PSV. Doordat er dit jaar voor het eerst met het play-off systeem wordt gewerkt, weet Ajax zich alsnog te plaatsen voor de voorronde van de Champions League. In de bekerfinale wordt PSV overigens wel opzij gezet met 2-1. Hedwiges Maduro kent persoonlijk een goed seizoen. Chieff weet zelfs de ervaren Tomáš Galásek uit de basis te spelen. Maduro speelt maar liefst 28 wedstrijden waarin hij drie keer weet te scoren. Na het seizoen wordt Danny Blind ontslagen en er volgt een ommekeer in de carrière van Maduro.

Meteen na de gewonnen bekerfinale wordt bekend dat Henk ten Cate Blind zal opvolgen als coach van Ajax. Na het EK onder 21 moet Maduro knokken voor zijn plek bij Ajax. Onder Ten Cate en later Adrie Koster komt Maduro in anderhalf jaar maar tot 30 wedstrijden, waarvan veel als invaller. Maduro weet het zeker: “Ik vertrek bij Ajax.” Ajax zou Maduro een aanbieding hebben gedaan en later weer hebben ingetrokken; dit is voor hem de druppel.

Als in Eindhoven een trein langs komt voor Ronald Koeman naar Valencia begint het balletje te rollen voor Maduro. Koeman, immers de trainer die hem liet debuteren, denkt geen moment na en haalt de controlerende middenvelder naar Spanje. Onder Koeman gaat het niet goed met Valencia en de Spanjaarden komen zelfs in degradatiegevaar. Ondanks dat Los Ches de Copa del Rey op hun naam weten te schrijven, moet Koeman vertrekken: een nieuwe domper voor Maduro.

Onder de nieuwe trainer Unai Emery komt het echter allemaal goed voor Maduro. Na een moeizaam begin weet Maduro knap een basisplaats te veroveren bij Valencia. Maduro doet dit echter niet als controlerende middenvelder, maar als centrale verdediger. In het seizoen 2008/2009 komt Chieff mede door blessures tot 15 wedstrijden in het eerste en daarin scoort hij één keer. Inmiddels is duidelijk dat Maduro een gewaardeerde speler is geworden in één van de beste competities van de Wereld: de Primera División.

Zijn laatste interland dateert al van het WK 2006 tegen Argentinië. Bondscoach Bert van Marwijk zit regelmatig in Valencia op de tribune om Maduro te bekijken en een rentree in Oranje zal dan ook niet lang uitblijven.  

Reageren op dit bericht