Gino Dekker

Special: Klassieke buitenspeler moet geduld hebben

Hij is inmiddels achttien jaar en speelt al jaren in de jeugd van Ajax, Vince Gino Dekker. Een klassieke linksbuiten, met een fantastisch linkerbeen en een steeds sterker wordend rechter. Hij speelt al sinds zijn zevende in de Amsterdamse jeugd en toch is hij nog niet doorgebroken.

Op 22 maart zag hij het levenslicht in de stad die bekend is van het Dolfinarium: Harderwijk. Als enig kind van oud-profvoetballer Bennie Dekker ging Dekker junior al op jonge leeftijd voetballen, evenals zijn vader. Al op zevenjarige leeftijd pikte Ajax hem op bij DVS’33 en sindsdien doorliep Vince Gino succesvol de jeugd van Ajax. Samen met zijn generatiegenoot Abdelhak Nouri, het toptalent dat al op de poorten van het eerste bonst. Iets wat Dekker ook graag zou willen, maar voorlopig moet hij het doen met een plek in de A1 van Ajax en met twee keer in de week trainen met Jong Ajax. Dat terwijl hij altijd als toptalent gold, in tegenstelling tot Donny van de Beek. Ook Van de Beek doorliep een groot gedeelte van de Amsterdamse jeugdopleiding en is een maatje van Dekker. Echter gold Van de Beek nooit als toptalent, maar speelt hij nu wel in het eerste van Ajax. Want waar Van de Beek bij de A-junioren echt stappen ging maken, daar moest Dekker daar een pas op de plaats maken. Ajax haalde de talenten Muric en Cerny en zo kon het zijn dat een toptalent op de bank belandde, Dekker moest geduld hebben.

Gino (zoals zijn teamgenoten hem noemen) is erg populair bij de meisjes, maar is al anderhalf jaar gelukkig met Melanie. Zijn vader Bennie was ooit een profvoetballer bij NEC, AZ en De Graafschap, maar nu scoort Bennie Dekker ook naast het voetbalveld. Zijn kledingmerk Vingino is een zeer goed verkopend kledingmerk voor kinderen. De liefde voor kleding is overgebracht op zoon Gino. Die is namelijk helemaal gek van kleding. Hij wist zich verzekerd van een goede en onbezorgde jeugd en het ontbrak hem niks als kind. Ondanks zijn voetbaltalent is Vince Gino geen jongen die naast zijn schoenen loopt. Het is een rustige jongen met het hart op de goede plek. Daar veranderen ruim dertigduizend volgers op het sociale medium Instagram niks aan. Ter vergelijking; de vaste linksbuiten van het eerste elftal Amin Younes heeft ruim twintigduizend volgers, tienduizend minder dus dan de vaste linksbuiten van de A1. Het is een feit dat het Dekker al zijn hele leven voor de wind gaat, hij werkt echter ook erg hard. Op vrije dagen traint Dekker met personal trainer Harm Greving op het complex van de Veensche Boys.

De afgelopen jaren waren er flink wat geruchten dat Vince Gino Dekker bij Ajax zou vertrekken. Het begon allemaal met een opvallende column van Henk Spaan in 2013. De journalist van Het Parool meldde dat Dekker en Nouri ontevreden zouden zijn bij Ajax en dat PSV de twee graag wilde inlijven. Dekker zou in de clinch liggen met de huidige assistent van het eerste elftal Orlando Trustfull. De jonge buitenspeler ontkrachte de geruchten al snel op zijn Twitter-account: “Wat een gelul allemaal!!! Ben nog steeds super trots dat ik bij de mooiste club van Nederland speel. No problem with Trustfull alleen jammer dat hij voor Barca is. Vamos Madrid #CR7”. Ook dit seizoen gingen er weer geruchten over een eventueel vertrek van Dekker, mocht hij geen kansen in het eerste elftal krijgen. Ook deze keer reageerde hij scherp: “Ik kijk naar Kishna & El Ghazi op hun negentiende nog in A1, daarna meteen de stap naar het eerste.”

Hij mag dan geduld hebben, feit is dat Dekker wel erg lang moet wachten. Ajax zit niet ruim in haar buitenspelers, wat er in resulteert dat een speler als Elton Acolatse vaak minuten mag maken in Jong Ajax. Een jongen die weet dat hij het eerste van Ajax niet zal halen. Toch laat Ajax Vince Gino wachten en laat het Acolatse aanmodderen. Dit terwijl Dekker aantoont het niveau van de A-junioren ontstegen te zijn. Hij kent namelijk een geweldig seizoen, maakt doelpunten en geeft assists of het warme broodjes zijn, maar de beloning blijft dus uit. Iets wat ook erg logisch is, Dekker doet namelijk al mee met de A-junioren sinds hij in zijn tweede jaar als B-junior zat. Maar hij moet ook dit seizoen geduld hebben, net als vorig seizoen waarin hij ook lang moest wachten. Feit is in ieder geval dat zijn talent wel gezien wordt. Frank de Boer noemde hem namelijk (samen met Mathijs De Ligt en Carel Eiting) blikvanger van de A1. En zo mag hij er op vertrouwen dat zijn kans wel komt. En waar het in de jeugd allemaal erg snel ging, moet hij nu dus geduld hebben.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.