De Toekomst

Special: ‘Nieuwe Tete’ zet indrukwekkende opmars voort

Zoals elk jaar waren de verwachtingen dit jaar weer hooggespannen voor de prestaties van Ajax op de eigen Future Cup. Het werd echter een grote deceptie. Aanvallend was het niet best, maar verdedigend was het een drama. Rechtsback Jasper Ter Heide zal met regelmaat zwetend wakker zijn geworden. Het jaar ervoor haalde Ajax de finale met als rechtsback Deyovaisio Zeefuik. Een pure rauwe verdediger die niet met zich liet sollen. Die Zeefuik is al geruime tijd bezig aan een sterkte opmars.

De groei van Zeefuik werd vorig seizoen in gang gezet. Waar velen voorafgaand aan de Future Cup liever Navajo Bakboord als rechtsback hadden gezien, werd het Zeefuik. En hij stelde niet teleur. Inmiddels is de roep om een contract voor het broertje van oud-PSV- en FC Groningen spits Genero steeds heviger aan het worden. Toch kijkt Pieter de Waal er niet van op. “We zijn al enige jaren tevreden over zijn ontwikkeling. Zijn manier van spelen wordt nu echter pas erkend door het grotere voetbalpubliek. Zij beseffen nu dat verdedigers vooral goed moeten kunnen verdedigen.” De Waal is agent binnen de Sports Entertainment Group (SEG). Zij begeleiden Zeefuik al enkele jaren en kennen zijn familie al erg lang.

Op de vraag of SEG al in onderhandeling is met Ajax over een nieuw contract wil hij geen antwoord geven. De Waal wilde ook geen duidelijkheid geven op de vraag of zijn cliënt al aanbiedingen van buitenlandse topclubs heeft gehad. Zijn reactie op de kwestie wanneer we Zeefuik in de Arena zien voetballen is cryptisch: “Lastig te zeggen, dat ligt aan heel veel factoren, hij zal zich verder door moeten ontwikkelen en dan komt wat er moet komen.” SEG begeleidt onder andere topspelers als Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Memphis Depay, Kevin Strootman, Stefan de Vrij, Thomas Vermaelen en Jasper Cillessen. De zaakwaarnemers van SEG lijken echter te pleiten voor een zo lang mogelijk verblijf in Nederland. Jorrit Hendrix, Ibrahim Afellay, Ricardo van Rhijn en Rick Karsdorp doorliepen namelijk, ondanks vele aanbiedingen uit het buitenland, keurig de volledige opleiding bij hun club. Het is echter ook een feit dat het management Oguzhan Özyakup (Arsenal), Danny Hoesen (Fulham) en Wesley Hoedt (Lazio Roma) al op jonge leeftijd naar het buitenland bracht.

De angst van een grote groep fans op een vertrek van Zeefuik is dus logisch. Juist ook omdat hij een verdediger is van de oude stempel. Evenals Kenny Tete, de revelatie bij het eerste elftal dit seizoen. Aanvallend niet altijd perfect, maar verdedigend wel foutloos en kiezelhard als het moet. In de ogen van Zeefuik zul je geen greintje angst bespeuren. Ook zaakwaarnemer De Waal is onder de indruk van de mens Zeefuik. “Hij is een rustige jongen die zijn omgeving goed inschat en weet wat hij wil.” De groei van de verdediger is een indrukwekkende. Sinds kort wordt hij ook geselecteerd voor de vertegenwoordigde elftallen van Oranje. De verwachting was dat Zeefuik dit seizoen in de A2 zou beginnen en langzaam de stap naar de A1 zou gaan zetten. Dat liep echter anders, de 18-jarige verdediger is al sinds het begin van het seizoen een steunpilaar in de A1.

Zeefuik doorliep de hele jeugdopleiding van de Amsterdammers en zag om zich heen veel jongens (Mink Peeters, Javairo Dilrosun en Donyell Malen) van zijn generatie naar het buitenland vertrekken, maar ‘Deyo’ bleef. En die trouw werd door trainer Frank de Boer beloond. De hoofdcoach liet de jonge rechtsachter namelijk al meerdere malen meetrainen met de eerste selectie. De Waal weet wel waarom: “Hij is een echte verdediger die weet hoe hij zijn tegenstander onschadelijk kan maken, maar ook in balbezit de juiste oplossingen kiest.” Recent werd bekend dat Ajax in de zomer ook Familia Castillo gaat uitzwaaien. Het 16-jarige talent vertrekt zonder contract naar de Engelse topclub Chelsea. Ajax loopt het risico nog meer talenten kwijt te raken. Naast Zeefuik zitten ook topscoorder Kaj Sierhuis, Jeffrey de Lange en Noa Lang nog zonder contract. Stuk voor stuk talenten die de potentie tot eerste elftal speler hebben.

Zaterdag 30 april speelde Ajax A1 de belangrijke wedstrijd tegen de toenmalige nummer twee AZ. Bij een gelijkspel of verlies konden de Amsterdammers geen kampioen meer worden. Uiteindelijk won de ploeg met Zeefuik in de gelederen na een knotsgekke wedstrijd met 4-3. “Het spel was niet des Ajax”, was een veelgehoorde kreet. Oogstrelend combinatiespel maakte plaats voor negentig minuten lange ballen-voetbal, was de publiek opinie. Allemaal waar. Eén man ontrok zich echter aan de malaise. De eerstejaars A-junior Zeefuik. Hij bewees weer waarom hij wat mij betreft de award tot Talent van de Toekomst verdient. Die prijs hoort namelijk te gaan naar de speler die de grootste stappen heeft gemaakt en dat is toch onmiskenbaar ‘Deyo.’ Maar hij is er natuurlijk nog lang niet en zijn management zal de eerste zijn die dat bevestigt. “Er zit nog heel veel rek in Deyo, voorlopig doet hij het goed en moet hij vooral fit blijven en hard blijven werken.”

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Krist Stoelwinder

Krist Stoelwinder