Geschreven door Jasper Oosterveld – Uitgave: 18 oktober 2009 19:21 – Bron: Ajaxinside.nl

Afgelopen zomer vertrok Thomas Vermaelen bij de club. Natuurlijk zijn we hem nog niet vergeten. Het leven van Thomas Vermaelen laat zich lezen als een jongensboek. Het succesverhaal begint in de herfst van 1985, om precies te zijn op 14 november. Dat is de datum dat de kleine Thomas geboren wordt in Kapellen, een voorstadje van Antwerpen.

Nadat hij tegen een bal aan begint te schoppen, wordt hij al gauw opgepikt door Germinal Ekeren. Als Thomas bijna 14 jaar is fuseert deze club met Beerschot, en de nieuwe naam die de club zal dragen is Germinal Beerschot Antwerpen. Deze club sluit een overeenkomst met Ajax en wordt zo een satellietclub van de Amsterdammers. Al snel heeft men in Amsterdam door dat één van de jeugdspelertjes van GBA wel een hoop talent heeft. Zijn naam is Thomas Vermaelen, en mag in de zomer van 2000 de jeugdopleiding van Ajax komen versterken.

Het gaat hem goed af in Amsterdam, hoewel hij eerst wel moest wennen aan de mentaliteit en de mondigheid van de Amsterdammers. Hij komt middenin de Bijlmer terecht, maar met de hulp van zijn gastgezin lukt het hem allemaal goed. Zo goed zelfs, dat hij een kleine vier jaar later zijn debuut maakt voor Ajax. Dat blijft zijn enige optreden dat seizoen, en wordt het jaar daarop verhuurd aan RKC Waalwijk. Bij RKC speelt hij slechts dertien van de 34 wedstrijden, maar toch wil Ajax hem graag terug.

Het verhaal vervolgt zich dus in Amsterdam. Langzamerhand wordt de Vlaming steeds beter, en doet 24 wedstrijden mee in het nieuwe seizoen. Ook scoort hij driemaal, en ontvangt hij zijn eerste oproep voor ‘de Rode Duivels’. De twee jaar daarop blijft de Belg zich in de luwte ontwikkelen. Nooit kreeg Thomas veel media-aandacht, nooit werd hij geprezen om zijn kwaliteiten en inzet, maar werd wel een dragende kracht van Ajax. In het seizoen 2008-09 werd hij door van Basten tot aanvoerder benoemt, en werd een steunpilaar voor de ploeg.

Mede door de weinige aandacht die aan Vermaelen werd besteed, waren weinig Nederlanders goed op de hoogte van zijn kwaliteiten. Een bepaalde Fransman, Arsène Wenger, was dat wel en haalde hem naar Londen. Ze betaalden het voor een verdediger enorme bedrag van tien miljoen euro, dat bij het behalen van bepaalde prestaties nog met twee miljoen kan oplopen.

Een heel bedrag voor een relatief onbekende verdediger met weinig ervaring op het hoogste niveau. Slechts twintig interlands, nul Champions League wedstrijden. Ook zijn lengte, 1.82m, sprak niet in zijn voordeel en de Engelse pers en fans waren zeer sceptisch. Wenger sprong gelijk op de bres voor zijn aankoop en verdedigende hem door te stellen dat Vermaelen een zeer goede sprongkracht heeft en ook bijzonder sterk is, en dat hij dit weet te koppelen aan een zeer goede mentaliteit en goed voetballend vermogen.

Dit veranderde weinig aan het vooroordeel dat heerste over Vermaelen, maar de Vlaming wist dit snel te veranderen. Hij scoorde met een kopgoal bij zijn debuut, en speelde verdedigend sterk. Samen met Gallas vormt hij een angstaanjagend centraal duo dat elkaar mooi aanvult, en zo heeft hij vele critici en fans overtuigd van zijn kunnen. The Verminator werd door hen zelfs uitgeroepen tot Arsenals beste speler in de maanden augustus en september. Verder scoorde hij nog vier maal, inclusief twee schitterende afstandsschoten, waardoor zijn teller nu al op vijf uit twaalf staat. Een voor een verdediger fantastisch gemiddelde. Sterker nog, de door Ajax opgeleide speler is al wekenlang topscorer van de Engelse topclub.

Over een mooi jongensboek gesproken. We zijn trots op je, Thomas.  

Reageren op dit bericht