Kortzichtige reacties hier beneden. Ja het is jammer dat hij vertrekt. Dat hij dit doet voor een nieuwe uitdaging kan ik begrijpen. Dat hij het doet voor meer geld vindt ik walgelijk. Maar hij heeft hier wel gewoon een punt.

Als er spelers komen die de trainer wil, maar die bij de directie duidelijk niet welkom waren dan zorgt dat voor onrust tussen beiden. Bovendien merk je dat deze aankopen MOETEN spelen om het gelijk van de trainer te bewijzen. Dit zorgt in de spelersgroep vervolgens weer voor scheve verhoudingen en kampen vorming aangezien de beste spelers niet spelen, maar degenen die door de trainer gehaald zijn.

Daarom mag een trainer ook NOOIT over de aankopen gaan. Zelfs trainers als Hiddink en Van Gaal falen op hun aankoop beleid. Een trainer mag hoogstens aangeven op welke positie hij een nieuwe speler wil en over welke specifieke kwaliteiten deze speler moet beschikken. Dan gaat de TD hiermee aan de slag. Hij bekijkt eerst of er in de eigen jeugd mogelijk al een dergelijke speler rond loopt. Is dit niet het geval dan spreekt hij zijn netwerk aan. Hij overlegt met de Financieel Directeur wat de mogelijkheden zijn en binnen deze grenzen gaat hij op zoek naar de nieuwe speler. Als de speler is vastgelegd krijgt de trainer hem tot zijn beschikking. Zo is iedereen blij. De trainer heeft een nieuwe speler die voldoet aan zijn eisen, de TD is blij omdat hij de volgens de lange termijn visie van de club een nieuwe speler heeft binnen weten te halen die het elftal versterkt en de Financieel Directeur is blij dat er binnen de financiële mogelijkheden is gehandeld en er geen risico’s zijn genomen die de club zich niet kan veroorloven. De Commercieel Directeur kan vervolgens aan de slag om de merchandise rondom de nieuwe speler zo goed mogelijk in de markt te zetten.

Het is wat dat betreft allemaal niet zo lastig, maar toch gaat het al sinds de aankopen van Zlatan en Chivu (beiden gehaald door de TD) niet meer zo. Vergeet dus niet dat sinds Urby bij het eerste elftal zit, het geklooi tussen trainer en directie steeds groter is geworden. En daarom is het ook uiterst prettig dat men nu heeft vastgesteld dat de trainer nooit meer zo veel macht mag krijgen en dat de functie van TD weer hersteld dient te worden.

Dat iemand besluit Ajax omwille van geld de rug toe te keren wil nog niet zeggen dat wat hij zegt nooit meer een voltreffer in de roos kan zijn. En laten we reëel wezen: hij speelt al 7 jaar voor Ajax. Welke speler in de afgelopen 20 jaar kan dat op Heitinga na nog zeggen? Geloof me, het lijstje is kort…

Reageren op dit bericht