Steven Berghuis helpt dominant Ajax voorbij gehavend Besiktas

Ajax heeft de 1-5 overwinning op Sporting Portugal een uitstekend vervolg gegeven. In de eigen Johan Cruijff Arena werd ook de tweede Champions League wedstrijd van het seizoen winnend afgesloten. De Amsterdammers wisten, met name dankzij Berghuis, tamelijk eenvoudig af te rekenen met een zwaar gehavend Besiktas. De nummer 10 opende de score en hielp Haller aan zijn 5de Champions League treffer.

Ondanks dat Davy Klaassen fit genoeg was om te starten, koos Erik ten Hag ervoor om niet te schuiven in zijn elftal. Steven Berghuis begon opnieuw als nummer 10. Ook Tagliafico moest nog even wachten op zijn basisplaats. Daley Blind trad vanaf de aftrap aan als linksback. Besiktas trainer ​​Sergen Yalcin had het aanzienlijk minder breed. De Turkse club kampt met een ware blessuretsunami. Elf spelers waren niet beschikbaar en dus reise Besiktas af naar Amsterdam met een selectie van slechts zeventien spelers.

Besiktas kon wel beschikken over hun topspeler Michy Batshuayi. De Belg was de verst vooruitgeschoven pion in een zeer defensieve opstelling. Toch kreeg Batshuayi de eerste grote kans van de wedstrijd. Op het randje van buitenspel ontsnapte de rappe Belg en schoot de bal op de verre paal. Een waarschuwing voor Ajax dat verder in de beginfase de touwtjes stevig in handen hield.

De Amsterdammers drukten de bezoekers terug op eigen helft en combineerde een aantal aardige kansen bij elkaar. Na iets meer dan een kwartier spelen leverde dat ook de eerste goal op. Dusan Tadic dribbelde op fraaie wijze de zestien binnen en behield het overzicht. Berghuis, die eerder nog een goede kans onbenut liet, controleerde en schoot vervolgens eenvoudig de 1-0 binnen.

Ajax controleerde het duel en kon alleen zichzelf aanrekenen dat het niet met een ruimere voorsprong ging rusten. Zo werd een kopbal van Haller op indrukwekkende wijze gekeerd door Destanoglu. Niet veel later was de doelman volkomen kansloos, maar wist Tadic een niet te missen kans toch naast te schuiven. Besiktas dacht zo de schade beperkte te kunnen houden, maar kwam bedrogen uit. Op slag van rust promoveerde Haller met zijn knie een voorzet van Berghuis tot 2-0.

Met een comfortabele voorsprong op zak begon Ajax niet helemaal scherp aan de tweede helft. Dit gaf Besiktas de ruimte om aan aanvallen te denken, en zelf om te scoren. Karaman profiteerde van een fout achterin, maar scheidsrechter Benoît Bastien zag dat daar een overtreding aan vooraf ging.

Zo probeerde Besiktas nog om er een wedstrijd van te maken, maar de Turken waren niet opgewassen tegen een dominant Ajax. In de slotfase leek het erop dat Neres een kers op de taart ging zetten. Helaas voor de invaller wilde de zeer verdienstelijk keepende Destanoglu daar niet aan meewerken. Zo bleef het bij 2-0 en is Ajax uitstekend gestart in de Champions League. Nu begint het serieuze werk met een tweeluik tegen Borussia Dortmund.

Bron:
RTL 7

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink