Sja, als jullie vinden dat dat best aardige spelers zijn, moet je je eens gaan afvragen waarom Ajax al jaren geen kampioen meer is geworden.

Machlas werd uitsluitend gekocht om zijn scorend vermogen. Bij Ajax viel ie voetballend meteen enorm door de mand, iets wat nog eens extra opviel doordat doelpunten uitbleven. Niet voor niks dat we daarna zelden nog iets van die Griek vernomen hebben. Ook is het niet vreemd dat Ajax kort daarna met een ander type spits ineens ver kwam in de CL. Later, met weer zo’n topscorer, was Ajax weer nergens, in Europa zelfs een figurant. Vroeger, met weer zo’n ander type spits, was Ajax overal en speelde het oogstrelend voetbal. Met Sonck, Huntelaar en Machlas stond Ajax veelal letterlijk en figuurlijk met lege handen, met Ibrahimovic, Kluivert en Pettersson het tegenovergestelde. En dat is natuurlijk geen toeval.

Net als Ogararu is Silva een matig verdediger, waardoor je rechtercentrumverdediger altijd alert moet zijn met zijn aanwezigheid. Aanvallend vol overtuiging, maar eenmaal aangekomen bij een voorzet, wordt het vaak een achterzet. Silva is daarmee ook geen speler die Ajax verder brengt, waar van der Wiel dat wel doet. Atouba is een ongeleid projectiel in een competitie waar nog wel eens een kleine, handige rechtsbuiten in het veld verschijnt. Ik heb bij voorbaat al de bibbers en er is echt geen tegenstander die wakker ligt van deze Afrikaan. Atouba brengt Ajax niet verder, net als Juanfran destijds. De grote Atouba is in een mum van tijd voorbij gestreefd door de kleine Anita, nota bene rechtsbenig. Oleguer is een matige opbouwer en een redelijke (ook softe) mandekker als de ruimtes niet groot worden. Ajax speelt veelal offensief waardoor de ruimtes juist groot worden. Oleguer komt dus onmiddelijk in de problemen en Ajax idem dito met dit soort aankopen. Ook Oleguer brengt Ajax niet verder. Drie spelers die niet goed genoeg zijn om hun contract te rechtvaardigen, drie spelers die niet of nauwelijks passen in het voetbal waar Ajax voor staat of voor hoort te staan.

Zo zijn er de afgelopen jaren nog heel veel van dit soort missers geweest, allemaal met hetzelfde euvel. Net als bij de spitsen is ook daar een rode draad in te ontdekken, welke haarfijn uitlegt waarom het Ajax nog steeds niet is gelukt om die derde ster te bemachtigen. Jol lijkt de goede kant op te gaan, maar met Atouba nam ie wel degelijk een doodlopend zijpad.

Reageren op dit bericht