Strijdend Ajax komt vroege Getafe-goal niet te boven en ligt uit Europa

Ajax moet vanavond een 0-2 achterstand goedmaken tegen Getafe. De Amsterdamse club start vanavond met een verrassing in de basis. Danilo Pereira da Silva begint voor de eerste keer in de basis van Ajax 1. De 20-jarige Braziliaan wordt geposteerd op de rechtsbuitenpositie. Ajax-trainer Erik ten Hag laat de net herstelde Quincy Promes vooralsnog op de bank na zijn hamstringblessure.

Het begin van Ajax en de thuisfans is hartstochtelijk. Onder luid gejuich gaat de Amsterdamse elf fel van start. Maar na vijf minuten zakt de moed al in de schoenen. Na een ingooi komt de bal gelukkig voor de voeten van Mata: 0-1. Twee minuten later krijgt Ajax de kans om de score gelijk te trekken, maar de scrimmage levert geen goal op. Ajax geeft echter niet op en in de tiende speelminuut is de stand gelijk. Danilo tikt na goed doorzetten van Van de Beek en Babel in: 1-1. Getafe-keeper Soria krijgt geel omdat hij de bal vasthoudt na de goal. Ook de debutant krijgt geel. Basisdebuut, eerste goal en eerste gele kaart dus voor Danilo.

Ajax blijft na de gelijkmaker hartstochtelijk doorgaan. In de zestiende minuut krijgen de trainers van beide clubs het met elkaar aan de stok na een theaterstukje van een Spaanse speler. Beide coaches krijgen daarvoor geel! Ajax blijft fel, maar tot echte kansen komt het niet voor beide clubs. Tot de 35-ste minuut. Net als in de heenwedstrijd geeft Schuurs een zwakke pass die uiteindelijk uitmondt in een kans (en een corner voor Getafe). Mata kopt op de lat. Een minuut later krijgt de ongedekte Deyverson weer een kans. Hij schiet op de paal! Daarna volgenden er geen kansen meer. Er werd slechts twee minuten extra tijd bijgetrokken door de goed leidende scheidsrechter Sidiropoulos.

Danilo maakt in de rust plaats voor Promes. Ook een positiewisseling bij Ajax: Daley Blind lijkt centraal achterin te gaan spelen, Lisandro Martínez is nu de linksback. Ajax begint met frisse moed aan de tweede helft, maar de ploeg weet ook dat het nog drie keer moet scoren om de volgende rond van de Europa League te halen. De eerste tien minuten van de tweede helft is minder enerverend dan de eerste helft. Er zijn geen kansen te noteren, maar wel weer veel irritatie tussen beide ploegen. Bij Ajax loopt ondertussen Huntelaar al warm. Ondertussen wordt er nog een goal van Getafe afgekeurd omdat Gravenberch werd weggeduwd. Het spel van Ajax wordt er niet beter op. Toch krijgt Ajax na dertien minuten spelen de eerste kans: Tadic kopt net over.

Een paar minuten later slaat Ajax toch toe. Eiting neemt een vrije trap aan de zijkant en de middenvelder draait de bal direct de kruising in. Zo lijkt het. De bal wordt echter aangeraakt door Olivera. Hij krijgt de (eigen) doelpunt op zijn naam. Ajax heeft nog 27 minuten voor twee doelpunten. In de 70-ste minuut wordt de grootste acteur aan de zijde van Getafe gewisseld: Deyverson krijgt een striemend fluitconcert tijdens zijn aftocht. Enkele seconden na zijn wissel raakt Getafe voor de derde keer het houtwerk. Maksimovic is deze keer de ongelukkige. Twee minuten later wordt er weer een goal afgekeurd van Getafe. Deze keer wegens terecht buitenspel. Direct daarna komt Huntelaar in de ploeg als vervanger van Gravenberch. De routinier heeft nog een kwartier om Ajax voor een uitschakeling te behoeden.

Allan Nyom glipt daarna langs Lisandro Martínez die een blok zet. Geel voor de Argentijnse Ajacied en twee minuten weg voor Ajax. Ondanks het inzetten van Huntelaar komt het nog niet tot grote kansen voor de Ajacieden. Sterker nog: vier minuten krijgt Molina een zeer grote kans, maar Blind redt en kopt de bal in de doelmond naast de goal. Het geloof bij Ajax en de fans slipt langzaam weg en de Spaanse supporters zijn steeds duidelijker te horen in de Johan Cruijff Arena. De zes minuten extra tijd leveren ook geen kansen meer op. Ajax wint, maar heeft er niets aan. De spelers krijgen nog een keer een groot applaus van de fans die tot het einde achter hun ploeg bleven staan. Het Europese seizoen is voorbij. Alles nu op de competitie en de beker.

Aanvang: 21.00 uur – Scheidsrechter: Sidiropoulos

Scoreverloop:

0-1, Mata (5)

1-1, Danilo (10)

2-1, Olivera (63/ed)

Bijzonderheden: Ten Hag en Getafe-trainer Bordalas geel (15).

Ajax: Onana; Dest, Schuurs, Martínez (geel), Blind (geel); Eiting, Gravenberch (Huntelaar/75 (geel), Van de Beek; Danilo (geel) (Promes/46), Babel; Tadic.

Wissels Ajax: Varela, J. Timber, Álvarez, Ekkelenkamp, Marin, Huntelaar, Promes.

Getafe CF: Soria (geel); Suarez, Djené, Etxeita, Olivera; Nyom (geel), Maksimovic, Arambarri (geel), Cucurella (Kenedy/90+3); Mata (geel) (Timor/90+1), Deyverson (Molina/70).

Wissels Getafe CF: Chema, Molina, Timor, Rodriguez, Jason, Chichizola, Kenedy.

Forum: Ajax: Seizoen 2019/20 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.