VAK410

VAK410 was de meest fanatieke supportersgroep in de Amsterdam ArenA. Deze groep ondersteunt Ajax op de Zuid-Europese en Argentijnse wijze, met veel gezang, spandoeken, fakkels en bandieries. Deze groep begon in 2001 in de Noordhoek van het stadion. Na zeven jaar op Noord verhuisde de groep naar de andere kant, op Zuid. Sindsdien namen de supporters plaats in de vakken 424 en 425.

In 2000 deed een groep supporters via internet een oproep om de Amsterdam ArenA meer sfeer te geven. De fans zaten op dat moment op de korte zijde van Noord. Het seizoen daarop vormde een grote groep, met name jonge fans, een nieuwe sfeergroep. Op VAK410, in de hoek op Noord, werd Ajax op een nieuwe manier ondersteund. Met makkelijk meezingbare nummers, veel fakkels, bandieries en balustradedoeken leerde Ajax haar nieuwe kern kennen. Ruim tien jaar later is VAK410 niet meer van de tribune af te denken. De 415 Boys volgde het voorbeeld van VAK410. Ajax wilde niet dat het vak naast het uitvak extreem fanatieke acties kon uitvoeren. Daardoor werd VAK409 bij VAK410 gevoegd. Vele supporters waren sceptisch over het nieuwe vak. 410 bewees haar waarde en de sfeer in de ArenA werd beter. Na het ‘Bloody Sunday-doek’ tegen Feyenoord strafte Ajax het vak voor de eerste keer. De supporters mochten de rest van het seizoen geen acties maken. Pas in de play-offs mocht 410 weer van zich laten horen, maar deze competitie-uitbreiding werd door de fans geboycot.

Het zou niet de laatste straf zijn die Ajax aan VAK410 gaf. Na een gigantische rookpotten actie tegen Feyenoord greep Ajax in en ook na een uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Vlak voordat een delegatie van VAK410 de combibussen instapte werd een tas vol vuurwerk ontdekt. Ook hierom strafte Ajax de groepering. Maar wie aan VAK410 denkt, denkt aan de positieve wijze van wedstrijdondersteuning. De Europese thuiswedstrijden tegen Fiorentina en Dinamo Kiev zijn bekende voorbeelden. Maar vooral de wedstrijd om de derde ster, tegen FC Twente, zal in vele geheugens staan geschrift.

Maar VAK410 is meer dan alleen zingend voetbal kijken. Er is een hele merchandise om de groep heen. T-Shirts, sjaals, mutsen, vesten, DVD’s en nog vele items meer zijn bij iedere thuiswedstrijd te koop op de Zuiderlijke omloop. Ook organiseert het vak jaarlijks voetbaltoernooien voor hun supporters, busreizen naar de Europese uitwedstrijden van Ajax en vele activiteiten en meer. Zoals de F-SIDE in de jaren zeventig, tachtig en negentig een begrip werd in de voetbalwereld, zo word VAK410 hedendaags een term in diezelfde wereld.

Op 2 juni 2016 maakte VAK410 echter bekend te stoppen na een gedwongen verhuizing naar de F-Side.