Tandeloos Ajax bijt zich stuk op Atalanta en degradeert naar Europa League

Ajax is er niet in geslaagd om de volgende ronde van de Champions League te bereiken. Alleen winst op Atalanta was genoeg om te overwinteren, maar de Amsterdammers gingen in de slotfase onderuit. In de eigen Arena wist Ajax amper kansen te creëren. Na een tweede gele kaart voor Gravenberch stond Ajax voor een enorme opgave, die door een late goal van invaller Muriel onmogelijk werd.

Erik ten Hag moest voor het beslissende duel tegen Atalanta noodgedwongen een aantal aanpassingen doorvoeren. Daley Blind lag met koorts en keelpijn op bed en Lassina Traoré was niet op tijd hersteld van een blessure. Hierdoor was er centraal in de verdediging naast Perr Schuurs en plek voor Lisandro Martínez. Voorin mocht Brian Brobbey zijn basisdebuut maken in Ajax 1.

Het was in de beginfase duidelijk dat er veel spanning op deze wedstrijd stond. Beide ploegen speelden enigszins met de handrem erop. Ajax probeerde zo veel mogelijk op de van helft Atalanta te spelen, maar was zeer bedachtzaam om te voorkomen dat het tegen eens snelle counter aan zou lopen.

Na een weinig enerverende openingsfase begon Atalanta wat meer van zich af te bijten. Dit leverde na twintig minuten spelen de eerste goede mogelijkheid op. Robin Gosens vond Duván Zapata met een strakke pass die op zijn beurt de bal klaar legde voor Marten de Roon. Gelukkig voor Ajax kwam de Oranje international niet lekker uit en schoot vanuit kansrijke positie naast.

Op de eerste kans van Ajax moest aanzienlijk langer gewacht worden. Pas in de blessuretijd van de eerste helft wist de thuisploeg gevaarlijk te worden. Antony draaide knap weg bij zijn directe tegenstander en legde de bal op het hoofd van Brian Brobbey. De debutant in de basis kreeg de bal wel tussen de palen, maar kopte recht in de handen van Gollini.

Dit was ook meteen zijn laatste kans van de wedstrijd. De schade die Brobbey eerder opliep na een harde botsing bleek toch te veel om door te spelen. Zo verscheen Quincy Promes aan de aftrap van de tweede helft. Dusan Tadic verhuisde door deze noodgedwongen wissel naar de punt van de aanval.

Hoewel Atalanta wel wat dreigender werd, bleven grote mogelijk uit. Ten Hag voelde zich gedwongen om in te grijpen en wisselde aanvallend. Nico Tagliafico en Zakaria Labyad werden naar de kant gehaald. Jurgen Ekkelenkamp en Klaas-Jan Huntelaar werden ingebracht om Ajax een aanvallende impuls te geven.

Van de twee invallers liet Ekkelenkamp zich als eerste zien. Door een pass handig te verlengen kwam Klaassen alleen voor Gollini te staan, maar zijn schot was recht op de doelman. Toch gaf dit goede hoop voor een slotoffensief, maar dat strijdplan moest Ajax in de slotfase wel met een man minder gaan uitvoeren. Gravenberch raakte Alejandro Gómez in het gezicht en ontving zijn tweede gele kaart.

Het laatste beetje hoop dat Ajax nog had, werd niet veel later door Muriel definitief aan diggelen geschoten. De invaller ontsnapte aan Perr Schuurs, omspeelde Onana en schoot vervolgens de 0-1 binnen. Zo verliest Ajax van Atalanta en zullen de Amsterdammers na de winterstop in de Europa League op zoek moeten naar Europees succes.

Bron:
SBS6

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink