[Team Of The 2000’s] Doelmannen

Het zijn saaie, voetbal-loze weken en gezien we in het jaar 2020 zitten, hebben wij besloten een verkiezing te houden voor het beste Ajax elftal van de afgelopen 20 seizoenen. Om de dag lichten wij één positie uit. Onze redactie heeft de afgelopen week per positie vier spelers genomineerd die uitkwamen voor Ajax tussen de seizoenen 1999/00 en 2019/20 en minimaal 34 officiële duels in actie kwamen. Over deze spelers schrijven wij een artikel en jullie mogen stemmen via Twitter of Instagram Stories! Daaruit ontstaat uiteindelijk het Team Of The 2000’s. We trappen af met: de doelmannen!

Fred Grim (1994 – 2002)
Fred Grim doorliep de jeugdopleiding van de Amsterdammers en stroomde, als zoveel jeugdkeepers doen, door naar de A-selectie in het jaar 1984/85. Ondanks dat hij sindsdien deel uitmaakte van de A-selectie, maakte hij zijn debuut niet en vertrok naar Cambuur Leeuwarden waar hij tussen 86/87 en 93/94 zou spelen. In het seizoen 1994/95 haalde Ajax hem terug en zou hij dat seizoen zijn officiële debuut maken op 29-jarige leeftijd tegen Feyenoord in de Kuip (0-5) waar hij 90 minuten speelde.

Na het vertrek van Edwin van der Sar, werd  Grim in het seizoen 99/00 eindelijk eerste keeper van zijn Ajax, daar waar hij als kind altijd voor gewerkt had en over had gedroomd. In totaal speelde Grim 125 duels voor Ajax en hield hij 40 keer de nul. Hij won in zijn carrière de Champions League (1x), de Wereld beker (1x), de Supercup (1x), de Johan Cruijff schaal (2x), KNVB Beker (4x) en het Landskampioenschap (4x).

Zijn grootste aandeel had hij in het succes seizoen 2001/2002 waarin Ajax de dubbel won. Na dit seizoen besloot hij op 37-jarige leeftijd te stoppen als profvoetballer. Significant detail is dat Grim nog één keer in het seizoen 2002/03 terugkeerde op de bank als reservekeeper tegen Rosenborg BK thuis, vanwege een blessure golf onder de keepers. Grim is inmiddels hoofdtrainer van RKC Waalwijk, nadat hij eerder functies bekleden als jeugd/keeperstrainer was bij Ajax, hoofdtrainer bij Almere City en interim-bondscoach van het Nederlands elftal (3 interlands).

Maarten Stekelenburg: (2002 – 2011)
Maarten Stekelenburg doorliep de jeugdopleiding van Ajax en maakte onderdeel uit van het Jong Ajax dat tot de halve finale van het bekertoernooi reikte in het seizoen 2001/02. Stekelenburg debuteerde niet veel later op 19 -jarige leeftijd in het duel om de Johan Cruijff Schaal (2002/03) tegen PSV (3-1). Ondanks een snel debuut en dat hij dat seizoen tot 13 wedstrijden kwam, duurde het nog even voordat hij de onbetwiste nummer één werd tussen de palen van de Amsterdamse club. Het seizoen 2005/06 was het seizoen van de definitieve doorbraak van de Haarlemmer.

Het jaar 2008/09 onder Marco van Basten mag aangemerkt worden als een smetje op de verder goede carrière van Stekelenburg bij Ajax. De keeper raakte geblesseerd aan zijn schouder, en waar Vermeer het goed deed, kwam Stekelenburg niet direct goed terug van zijn blessure. Dit zorgde ervoor dat hij dat seizoen zijn basisplaats tijdelijk kwijt raakte aan de latere Feyenoord doelman. Martin Jol volgde het seizoen 2009/10 de voormalig topspits op en koos direct voor Stekelenburg. Dit resulteerde voor de keeper dat hij misschien wel in de beste vorm van zijn carrière zou komen en werd uitgekozen door Bert van Marwijk eerste keeper van Oranje op het WK voetbal in 2010, waar Oranje de verliezend finalist zou worden.

Na het WK bleef hij nog één jaar in Amsterdam en werd kampioen met Frank de Boer, voordat hij aan zijn eerste buitenlandse avontuur zou beginnen bij AS Roma. De huidige reservekeeper van Everton is inmiddels 37-jaar en werd meermaals met een terugkeer naar Amsterdam in verband gebracht. Tot nu toe speelde hij 282 wedstrijden voor Ajax, waarin hij 106 keer het doel schoon hield. In zijn loopbaan won hij de Nederlandse landstitel (2x), de KNVB beker (3x) en de Johan Cruijff schaal (3x). Daarnaast speelde hij 58 interlands voor het Nederlands elftal.

Jasper Cillessen: (2011 – 2016)
Jasper Cillessen brak in het seizoen 2010/11 door als eerste keeper bij NEC Nijmegen. De prestaties en kwaliteiten van de keeper vielen ook in Amsterdam op en waar Maarten Stekelenburg in de zomer van 2011 juist vertrok, zocht Ajax een vervanger die de concurrentie aan zou gaan met Kenneth Vermeer. Ajax kocht de toen 22-jarige Cillessen voor een slordige 3,25 miljoen euro van NEC.

Cillessen, die aanvankelijk als reservekeeper begon in Amsterdam, debuteerde uit tegen Noordijk (1-3) voor de KNVB beker en kwam in zijn debuutjaar tot 7 wedstrijden. In het seizoen 2013/14 nam hij definitief de plek over van Vermeer als eerste doelman van de Amsterdammers. Dat resulteerde voor hem  in een basisplaats op het WK 2014, waar Oranje in de halve finale na penalty’s uitgeschakeld werd door Argentinië.

De Oranje-international vertrok uiteindelijk tijdens de seizoensstart van 2016/17 voor 13 miljoen euro naar FC Barcelona. Hij speelde 143 wedstrijden in het eerste elftal van Ajax waarin de doelman 63 keer de nul hield. De huidige doelman van Valencia won drie keer de landstitel met Ajax en speelde tot nu toe 54 interlands voor het Nederlands elftal.

André Onana: (2015 – heden)
André Onana werd gescout door Ajax in de Youth League duels tussen Ajax en FC Barcelona in het seizoen 2014/15. Het talent van de Kameroener was niet het enige opvallende toen Overmars zaken wilde doen. Hij bleek ook nog over een aflopend contract te beschikken. Dat buitenkansje werd verzilverd en Ajax haalde hem binnen voor de zomer van 2015/16. Door diverse blessures bij de Ajax-keepers haalde Ajax hem alvast in de winterstop van 2014/15 naar Amsterdam. Onana begon in Jong Ajax en maakte daar niet bepaald een stabiele indruk.

Toen Peter Bosz ervoor koos in 2016/17 om de toen 20-jarige doelman aan te wijzen als opvolger van Cillessen, deed dat de nodige wenkbrauwen fronsen. Maar waar hij bij Jong Ajax nog zo instabiel oogde, nam hij alle twijfels direct weg vanaf het moment dat hij als eerste doelman van Ajax mocht blijven staan. Onana bereikte dat seizoen direct de finale van de Europa League waarin werd verloren van Manchester United (0-2). Op zo’n jonge leeftijd al een finale keepen van een Europa League finale doen weinig Ajax-keepers hem na. Ook ontstond er direct interesse vanuit de Europese top, maar Onana bleef in Amsterdam.

In het seizoen 2018/19 bereikte Ajax, mede dankzij Onana, de halve finale van de Champions League waar het ten onder ging tegen Tottenham Hotspur. Wel won hij dat seizoen de landstitel en de beker, wat zorgde voor de eerste prijzen in zijn carrière. Onana keepte tot nu toe 178 officiële wedstrijden voor Ajax, hield daarin 74 keer en de nul en speelde inmiddels ook al 15 interlands voor Kameroen.

Breng jouw stem uit via:

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Nick Kallenbach

Nick Kallenbach

Nick is redacteur bij Ajaxinside.nl en volgt de club op de voet: "Ik geloof in het huidige beleid en visie van Ajax."