[Team Of The 2000’s] Rechtsbacks

Het zijn saaie, voetbal-loze weken en gezien we in het jaar 2020 zitten, hebben wij besloten een verkiezing te houden voor het beste Ajax elftal van de afgelopen 20 seizoenen. Om de dag lichten wij één positie uit. Onze redactie heeft de afgelopen week per positie vier spelers genomineerd die uitkwamen voor Ajax tussen de seizoenen 1999/00 en 2019/20 en minimaal 34 officiële duels in actie kwamen. Over deze spelers schrijven wij een artikel en jullie mogen stemmen via Twitter of Instagram Stories! Daaruit ontstaat uiteindelijk het Team Of The 2000’s. Met ditmaal de rechtsbacks!

Hatem Trabelsi (2001 – 2006):
De profcarrière van Hatem Trabelsi begon in 1997 in thuisland Tunesië. Vier seizoenen lang droeg het hij het shirt van CS Sfaxien. Met die club won hij in 2000 de Arabische Champions League en speelde zichzelf zo in de kijker. Ook in Nederland. In 2001 werd Trabelsi naar Amsterdam gehaald. De goedlachse Tunesiër liet zich tijdens het trainingskamp van Ajax in De Lutte voor het eerst zien en speelde zijn eerste officiële wedstrijd niet veel later op 8 augustus 2001. Hij maakte zijn debuut voor Ajax 1 in de Champions League tegen Celtic (1-3 nederlaag)

Door zijn snelheid, tomeloze inzet, aanvalsdrang en brede glimlach groeide Trabelsi al snel uit tot publiekslieveling. De stoomtrein uit Tunesië denderde door en was vier seizoenen lang een vaste waarde in het elftal. Alleen in het seizoen 2003/2004 kwam Trabelsi niet verder dan twaalf wedstrijden. In dat jaar mocht hij wel de schaal omhoog houden. Dat was de tweede keer voor Trabelsi, want ook in zijn debuutseizoen werd Ajax kampioen.

Verder won de Tunesiër twee keer de KNVB Beker en twee keer de Johan Cruijff schaal. In zijn vijf jaar bij Ajax kwam Trabelsi tot 146 wedstrijden waarin hij twee keer wist te scoren. Vervolgens vertrok hij na een moeizame medische keuring transfervrij naar Manchester City. Ondanks dat hij dat seizoen nog tot twintig wedstrijden kwam, bleek dit het begin van het einde. Het slechte kraakbeen in zijn knieën brak hem op. Na één seizoen in Engeland verkaste hij naar Al-Hilal in Saudi Arabië waar hij nog twaalf wedstrijden speelde om vervolgens een punt achter zijn carrière te zetten.

Gregory Van der Wiel (2006 – 2012):
Op zevenjarige leeftijd werd Gregory van der Wiel, toen nog spelend voor DCG, ontdekt door Ajax. De talentvolle back verliep vervolgens een deel van de jeugdopleiding, maar vertrok in 2002 naar Haarlem. Ajax besloot toen om hem wegens zijn slechte mentaliteit naar de toenmalige satellietclub te sturen. Bij Haarlem bewees Van der Wiel wel degelijk Ajax-waardig te zijn en keerde in 2005 terug in Amsterdam. Via de A1 en Jong Ajax knokte hij zich richting het eerste elftal.

Het debuut van Van der Wiel kwam uiteindelijk op 11 maart 2017. Hij verving Jaap Stam in de uitwedstrijd tegen FC Twente omdat hij niet verder kon wegens een blessure. Het seizoen daarop kwam Van der Wiel regelmatig als invaller binnen de lijnen. Uiteindelijk kwam hij tot zes wedstrijden, maar zijn talent viel niet langer te ontkennen. Zijn doorbraak kon niet uitblijven en in het seizoen 2008/2009 wist Van der Wiel uiteindelijk zijn plek als basisspeler te veroveren. Een seizoen later was hij zelfs de enige veldspeler in de gehele eredivisie die alle minuten in het veld stond. Daarnaast werd hij dat seizoen uitgeroepen tot Talent van het Jaar en kwam hij zesmaal tot scoren.

Dat seizoen, waarin hij ook de vaste rechtsback was van Oranje op het WK 2010, leverde hem bijna een transfer op naar Bayern München. Er werd een overeenstemming bereikt, maar uiteindelijk zag de Duitse topclub hier toch van af. Zo bleef Van der Wiel bij Ajax en werd daar vervolgens twee seizoenen op rij kampioen. Na 191 wedstrijden en 13 goals voor Ajax 1 vertrok Van der Wiel naar Paris Saint Germain. In de Franse hoofdstad speelde hij 132 wedstrijden in vier seizoen en werd ieder jaar kampioen. In 2016 werd zijn contract niet verlengd. Hij vertrok naar Fenerbahçe en speelde later nog voor Cagliari en Toronto. In 2019 besloot hij te stoppen als speler.

Joël Veltman (2012 – heden):
In 2001 haalde Ajax Joël Veltman weg uit de E-jeugd van IJmuiden. Hij doorliep vervolgens de gehele jeugdopleiding, maar dat ging niet zonder hobbels. In de B2 stond hij op de lijst om weggestuurd te worden en in de A-jeugd kampte Veltman lange tijd met een kruisbandblessure. Ondanks dat hield Ajax vertrouwen in de verdediger en dat bleek terecht. Veltman knokte zich terug en mocht op 19 augustus 2012 zijn debuut maken voor Ajax 1. Hoewel hij dit seizoen vooral bij Jong Ajax zijn minuten moest maken, kwam hij tot zeven eredivisieduels en werd zelfs kampioen.

Door een zware blessure moest Veltman het begin van het volgende seizoen missen, maar keerde sterk terug. Hij veroverde een plek centraal in de defensie van Ajax en bleef daar tot 2015 staan. Ondanks een aantal sterke wedstrijden bleef er, mede door de zogenaamde veltmannetjes, twijfel bestaan rondom zijn positie. Door een blessure van Kenny Tete verhuisde Veltman in het seizoen 2015/2016 naar de rechtsbackpositie. Hier bleek hij veel beter op zijn plek en werd een seizoen later op die positie een vaste waarde in het elftal van Peter Bosz. Ook nam hij de aanvoerdersband over van de naar Everton vertrokken Davy Klaassen.

Zijn opmars in Ajax 1 kwam door een nieuwe kruisbandblessure begin 2018 hardhandig tot stilstand. Bijna een jaar later op 10 januari 2019 keerde hij terug binnen de lijnen. Op dat moment had Mazraoui zijn plek overgenomen en leek Veltman genoegen te moeten met een reserverol. Maar opnieuw slaagde hij erin om zich terug te knokken. Ditmaal op zijn oude plek centraal in de defensie. Zo speelde hij uit bij Juventus de hele wedstrijd mee en nam hij een seizoen later (2019/2020) de plek van de vertrokken Matthijs de Ligt over. Inmiddels staat de teller van Veltman op 215 wedstrijden voor Ajax. Hierin scoorde hij tien keer.

Noussair Mazraoui (2018 – heden):
Via AVV Alphen en Alphense Boys belandde Noussair Mazraoui in 2006 bij de jeugd van Ajax. In deze opleidingsperiode was hij voornamelijk op de rechtsbackpositie te vinden, maar werd in de A1 ook regelmatig als middenvelder gebruikt. Toch bleek de positie rechts achterin hem het beste te liggen en werd hiervoor in het seizoen 2016/2017 naar Jong Ajax gehaald. In de Jupiler League kwam hij in twee seizoenen tot 55 wedstrijden waarin hij twaalf keer wist te scoren. Dat was ook Ten Hag niet ontgaan die hem in 2017/2018 steeds vaker bij het eerste elftal haalde.

Dit leidde op 4 februari 2018 tot zijn debuut in Ajax 1. Tegen NAC Breda mocht Mazraoui vijf minuten voor tijd invallen voor Neres. In datzelfde jaar breek de talentvolle back definitief door wanneer Veltman langdurig geblesseerd raakt. Mazraoui krijgt de voorkeur boven Kristensen en start de rest van dat seizoen meestal in de basis. In het seizoen 2018/2019 wordt hij steeds belangrijk voor Ajax. Vooral in de Champions League wist Mazraoui zich te onderscheiden met belangrijke goals tegen Bayern München en Benfica. Ook de manier waarop hij de bal binnen hield voorafgaand aan de 3-0 van Tadic tegen Real Madrid, past in dat rijtje.

In het seizoen 2018/2019 kwam Mazraoui tot 48 officiële wedstrijden en had zo een belangrijk aandeel in de dubbel en het bereiken van de halve finale Champions League. Als kers op de taart werd hij ook nog verkozen tot Talent van het Jaar. Helaas heeft Mazraoui deze lijn, vooral door blessures, niet kunnen doortrekken in 2019/2020 en heeft hij er met Sergino Dest een geduchte concurrent bijgekregen. Inmiddels staat Mazraoui op 76 wedstrijden voor Ajax 1 waarin hij vier keer wist te scoren.

Breng jouw stem uit via:

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink