Totale offday resulteert in gelijkspel tegen FC Utrecht

Geschreven door Dennis de Bruin – Uitgave: 17 april 2016 14:29 – Bron: Ajaxinside.nl

Ajax heeft zondagmiddag in de eigen Amsterdam ArenA twee dure punten verspeeld in de titelstrijd. De ploeg van trainer Frank de Boer keek in de slotfase tegen een terechte 0-2 achterstand aan tegen FC Utrecht, maar wist deze door doelpunten van Davy Klaassen en Arek Milik om te buigen naar een gelijkspel. Daarmee komen de Amsterdammers heel goed weg, want de koploper had een totale offday tegen de nummer 5 van de Eredivisie.

1417008077

Na vijf wedstrijden met dezelfde basiself koos Frank de Boer vandaag voor een andere opstelling. Mitchell Dijks had last van een lichte voetblessure, waardoor de oefenmeester koos voor een 3-4-3 systeem. Dat leverde een basisplaats op voor Sinkgraven als extra middenvelder en voorin kreeg Anwar El Ghazi de voorkeur boven Lasse Schöne. In de eerste helft leverde dat veel balbezit op, maar weinig kansen voor de thuisploeg, die vooral in de passing erg slordig opereerde.

De bezoekers uit Utrecht kregen nog de beste kans voor rust, toen Barazite vrij voor Cillessen kon uithalen en naast schoot. Na de onderbreking mocht Kenny Tete zich gaan warmlopen en hoopten de fans dat De Boer het falende 3-4-3 systeem om zou zetten naar het vertrouwde 4-3-3. Maar de trainer liet zijn elftal staan en dat bracht Ajax in de problemen. Tien minuten na rust werd de bal voorgegeven en liet Van der Hoorn zich verrassen door Barazite: 0-1.

Hoe verder de wedstrijd vorderde, hoe meer de frustraties opliepen bij de thuisploeg. Vrijwel niets lukte en Utrecht bleef gemakkelijk overeind. Het inbrengen van Vaclav Cerny zorgde voor wat schwung bij Ajax. De jonge Tsjech schoot al snel op de buitenkant van de paal en leek daarmee het slotoffensief te openen. Maar in de 84e minuut was daar de tegenaanval van Utrecht en kreeg invaller Joosten alle vrijheid om uit te halen: 0-2. In plaats van naar de bal toe te gaan, liepen alle verdedigers achteruit. Onbegrijpelijk.

Zo leek het een verloren middag te worden, maar het werd een knotsgekke slotfase. Mike van de Hoorn stond inmiddels voorin en legde de bal met het hoofd klaar voor Klaassen, die knap uithaalde: 1-2. Niet veel later ging Milik naar de grond in het strafschopgebied. Scheidsrechter Makkelie wees resoluut naar de stip, terwijl uit de herhaling zou blijken dat er weinig aan de hand was. Een gelukje voor Ajax, want de Poolse spits faalde niet vanaf elf meter: 2-2.

Door het gelijke spel staat Ajax nu samen met PSV aan de kop van de Eredivisie. Beide ploegen hebben 75 punten, met nog drie wedstrijden te gaan. Ajax heeft nog wel een beter doelsaldo (+54 om +48) en sluit daardoor het weekeinde af als koploper.

Opstelling Ajax: Cillessen; Veltman, vd Hoorn, Viergever; Gudelj, Bazoer (81. Tete), Sinkgraven, Klaassen; El Ghazi, Milik, Younes (71. Cerny).  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.