Uitgelicht: Onze jongens in Oranje

Volgende week staan er weer twee Oranje-duels op het programma. Op 7 juni speelt het Nederlands Elftal in en tegen Indonesië. Vier dagen later, op dinsdag 11 juni, staat de wedstrijd tegen China op het programma. In deze special nemen wij de vijf Ajacieden, die dicht tegen het elftal van bondscoach Louis van Gaal aan zitten, onder de loep en bekijken we hun kansen op een succesvolle interlandloopbaan: Kenneth Vermeer, Jasper Cillessen, Daley Blind, Ricardo van Rhijn en Siem de Jong.

1367871390

Kenneth Vermeer
Kenneth Vermeer is de vaste keeper van Ajax. Door trainer Frank de Boer wordt hij nog steeds boven Jasper Cillessen geplaatst, die enkel bekerduels speelt. Vermeer, die na drie interlands nog altijd op nul tegengoals staat, is in Oranje wel de tweede keeper achter Michel Vorm. De Swansea-keeper heeft negen interlands op zijn naam staan, waarin hij acht keer achter het net mocht vissen. De statistieken zijn in het voordeel van de 26-jarige Amsterdammer, maar Vorm heeft nog altijd het vertrouwen van bondscoach Louis van Gaal.

Slagingskans: 40%

Jasper Cillessen
Jasper Cillessen moest het afgelopen seizoen genoegen nemen als tweede doelman achter Vermeer. Dit seizoen kwam hij door blessures en schorsingen van Vermeer tot vijf competitiewedstrijden. De 23-jarige Groesbeker heeft nog nooit een interland gespeeld, maar mocht in 2011 wel mee op de interlandtrip naar Brazilië. Door zijn jonge leeftijd kan Cillessen tot aardig wat interlands komen, maar die moeten dan wel snel gaan komen. Hij wordt immers in de nek gezeten door de 21-jarige Jeroen Zoet (RKC/PSV), die een goede indruk achter laat bij Jong Oranje.

Slagingskans: 65%

Ricardo van Rhijn
Ricardo van Rhijn is de rechtsback van Ajax. Hij maakt nu volgens velen een mindere fase door, omdat hij niet scherp wordt gehouden. Ruben Ligeon, de tweede rechtsback, kan namelijk niet tippen aan het niveau van de 21-jarige. Bij Oranje is de concurrentie echter wat groter, want Daryl Janmaat heeft Van Rhijn de afgelopen wedstrijden uit de basis gehouden. Met beide zes wedstrijden achter hun naam, is de strijd om de rechtsachter-positie groot. Van Rhijn heeft een klein voordeel, omdat hij twee jaren jonger is dan Janmaat (21 tegenover 23 jaar).

Slagingskans: 80%

Daley Blind
Daley Blind krijgt bij Ajax komend seizoen weer concurrentie. Dit seizoen speelde hij non-stop op de linksback-positie, maar nu Nicolai Boilesen weer hersteld is krijgt hij er een grote concurrent bij. Ook in Oranje is hij niet zeker van een basisplaats. De 23-jarige verdediger heeft drie interlands op zijn naam, mede door het blessureleed van Bruno Martins Indi. De 21-jarige Feyenoorder heeft al interlands gespeeld, waarin hij al twee maal wist te scoren. Één meer dan hij in zijn hele seizoen deed. Miquel Nelom is verrassend genoeg ook geselecteerd voor Oranje. Hierdoor zal Bruno naar het centrum verplaatsen, waardoor de kansen van Blind in het Nederlands elftal zijn gegroeid.

De kans voor Blind lijkt dus niet al te groot, omdat Martins Indi jonger en meer ervaren is. Toch zal de Ajacied van het Jaar zeker een kans krijgen onder Louis van Gaal.

Slagingskans: 50%

Siem de Jong
Nadat Rafael van der Vaart zich met een blessure afmeldde voor het Nederlands Elftal, ligt de weg voor Siem de Jong open. De aanvoerder van Ajax moet met Wesley Sneijder, Jonathan de Guzman en Jens Toornstra strijden om twee basisplekken op het middenveld. Voor de 24-jarige middenvelder annex spits hoeft dat eigenlijk geen probleem te zijn. Alleen aanvoerder Sneijder is meestal zeker van een positie in de basis.

Helaas moet De Jong bij aanwezigheid van spelers als Maher en vooral Van der Vaart, rekening houden met een plek op de bank.

Slagingskans: 60%  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.