Valse start voor Ajax dat tegen Vitesse niet verder komt dan 2-2

Net als vorige seizoen is Ajax er niet in geslaagd om het seizoen te beginnen met een overwinning. Op bezoek bij Vitesse moesten de Amsterdammers zich tot twee keer toe terugknokken na een achterstand. Dat lukte, maar een winnende treffer bleek teveel gevraagd voor een matig spelend Ajax.

Ajax begon de seizoensopener in Arnhem met een aantal wijzigingen ten opzichte van het duel tegen PSV een week geleden. Dest moest zijn plaats afstaan aan Tagliafico en Ziyech kreeg de voorkeur boven Promes. Dat leverde in de beginfase het verwachte spelbeeld op, maar niet de verwachte openingstreffer.

Ondanks een veldoverwicht was het Vitesse dat de score opende. Rechtsback Karavaev kreeg teveel ruimte van de Ajax defensie. Zijn voorzet viel voor de voeten van de inlopende Bero, wiens poging zeer gelukkig via het been van Per Schuurs achter Onana belandde. Een tegenvaller voor Ajax dat de laatste jaren zeker niet gelukkig is geweest in seizoensopeners.

De treffer van Vitesse veranderde weinig aan het spelbeeld. De thuisploeg zakte in op de eigen helft loerend op een kans uit de counter. Aan Ajax de opdracht om de geel zwarte muur te slechten. Naarmate de eerste helft vorderde, lukte dat steeds beter met een paar goede kansen en uiteindelijk de gelijkmaker als gevolg.

Op de eerste kans van Van de Beek had Pasveer nog een antwoord en bij het schot van Blind zat de lat in de weg, maar de gelijkmaker kon niet uitblijven. Deze viel uiteindelijk na een half uur spelen. Een van richting veranderde pass van Marin kwam bij Ziyech. De vleugelaanvaller bewaarde goed het overzicht en zag zijn puntgave voorzet binnengeschoten worden door Donny van de Beek.

Ook na de rust had Ajax het betere van het spel, maar de Amsterdammers hadden het verdedigend gezien moeilijk bij snelle omschakelingen. Dat leverde Vitesse bijna opnieuw een treffer op. Clark zette Linssen met een prachtige lange bal alleen voor Onana, maar de spits had te veel moeite om de bal te controleren waardoor Tagliafico kon ingrijpen. Helemaal clean ging dat niet, maar Nijhuis en de VAR vonden het niet genoeg voor een penalty.

Het geschutter in de verdediging werd Ajax in de 55ste minuut uiteindelijk alsnog fataal. Bazoer kon vrij de zestien inwandelen en bal in de lange hoek rammen. Krap twee minuten later kreeg Ajax een enorme kans om gelijk te maken, maar faalde jammerlijk. Eerst was het Pasveer die redding kon brengen en vervolgens schoot Marin voor een leeg goal huizenhoog over.

Ajax moest opnieuw in de achtervolging, maar de grootste kansen waren er voor Vitesse. Verdedigend ging er veel mis bij de Amsterdammers waardoor de thuisploeg de ruimte kreeg om de wedstrijd in het slot te gooien. Vitesse liet Ajax leven en moest opnieuw de gelijkmaker slikken. Tadic werd door Van de Beek weggestuurd en ramde de bal hard achter Pasveer. Dat gebeurde op het randje van buitenspel, maar de VAR oordeelde dat het op één lijn was.

Zo mocht Ajax nog hopen op een ontsnapping in Arnhem. Zeker toen Vitesse verder moest met tien man. Doelpuntenmaker Bazoer kreeg zijn tweede gele kaart voor een harde tackle op invaller Neres. Het slotoffensief leverde nog enkele mogelijkheden op, maar puntverlies kon niet meer voorkomen worden. Zo begint Ajax het seizoen opnieuw met een achterstand.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink