quote: Jaygo
Verhoeven, Graafland , Ooijer, Oleguer, Atouba, Sno, Tainio, Mido, Bruno Silva en Cvitanich.

Van deze 10 spelers hebben op dit moment alleen Ooijer en Mido een noemenswaardige, maar nog altijd maar kleine rol gespeeld.

Waarom wil je dan in hemelsnaam een A-selectie van 26 spelers?

In mijn opinie is 25 spelers het ideale aantal. Je wil alle posities dubbel bezet hebben en een derde keeper achter de hand. Maar op het middenveld wil je twee spelers extra hebben zodat je kan variëren met aanvallende en verdedigende middenvelders. Dat wil dus zeggen 3 keepers, 8 verdedigers, 8 middenvelders en 6 aanvallers.

Van de spelers die je noemt zie ik alleen graag Cvitanich blijven en Mido op voorwaarde dat hij weer topfit weet te worden. De rest mag van mij vertrekken en doorstromende jeugdspelers kunnen dan hun posities overnemen.

Daarbij denk ik aan de volgende selectie en zet ik het idee van ervaring in de ploeg overboord en ga ik er vanuit dat Suarez en Stekelenburg vertrekken, aangezien ik momenteel van mening ben dat Vertonghen en V.d. Wiel nog niet klaar zijn voor een topclub:

GK – Kenneth Vermeer
GK – Sergio Padt
GK – Warner Hahn

RVV – Gregory van der Wiel
RVV – Ricardo van Rhijn
RCV – Toby Alderweireld
RCV – ?????
LCV – Jan Vertonghen
LCV – Nicolai Boilesen
LVV – Daley Blind
LVV – ?????

RM – Demy de Zeeuw
RM – Ismaël Aissati
DM – Eyong Enoh
DM – Roly Bonevacia
AM – Chistian Eriksen
AM – Ouasim Bouy
LM – Nicolas Lodeiro
LM – Rodney Sneijder

RB – Florian Jozefzoon
RB – Jody Lukoki
SP – Siem de Jong
SP – Dario Cvitanich
LB – Miralem Sulejmani
LB – Aras Özbilliz

Vermeer schuift automatisch door naar de positie van 1e keeper. Padt is na zijn verhuur er klaar voor om de positie van 2e keeper in te vullen. Warner Hahn is een groot talent uit de jeugd en zal het doel van Jong Ajax verdedigen en inspringen in het eerste wanneer nodig.

Gregory van der Wiel begint aan zijn laatste seizoen bij Ajax. Gedurende het jaar kan er in eigen jeugd of extern naar een vervanger worden gezocht, en ondertussen groeit Ricardo van Rhijn in zijn schaduw rustig door. Toby Alderweireld vormt met Jan Vertonghen aan zijn zijden een ijzersterk centraal koppen die allebei opbouwend sterk zijn en weten hoe ze een mannetje moeten uitschakelen. Hoewel achter Vertonghen als alternatief Nicolai Boilesen (centraal sterker dan als back, beetje het Chivu verhaal) beschikbaar is, is er voor rechts centraal in de verdediging niet direct een oplossing. Op dit moment stel ik dat er een aankoop zal moeten worden gedaan, maar ik sluit niet uit dat er uit de jeugd een speler zal opstaan die genoeg is gegroeid om te positie te bekleden. Op linksback kan Blind worden geposteerd. Zijn grootste manco is dat hij absoluut niet kan koppen, waardoor het centrum geen optie is. Voor de positie van 2e linksback geld hetzelfde als voor die van 2e rechter centrale verdediger.

Wanneer Demy de Zeeuw voetballend wordt gebruikt, zo hebben we de eerste helft van vorig seizoen en de laatste 2 wedstrijden kunnen zien, dan is hij erg nuttig voor het elftal als rechtshalf. De bij Vitesse uitstekend spelende Ismaël Aissati verdient in mijn ogen een tweede kans, en ook hij op rechtshalf, omdat hij op die positie (bij Twente) het beste voetbal uit zijn carrière heeft gespeeld. Als verdedigende middenvelder is Eyong Enoh duidelijk de sterkste hoewel hij zich uitsluitend bezig moet houden met het afpakken van ballen en deze vervolgens inleveren bij een voetballend sterkere teamgenoot. In wedstrijden waarin je wat meer domineert kun je dan de technisch sterkere Bonevacia brengen. De laatste twee wedstrijden hebben we allemaal kunnen zien hoe sterk Eriksen is wanneer hij op 10 speelt, of in die positie uitkomt. Een uitstekend alternatief is huidig Jong Ajax speler Ouasim Bouy, een van de grootste talenten uit de jeugd. Wanneer Nicolas Lodeiro weer fit is, dan kan hij de positie van linkshalf gaan vervullen en daarachter kan Rodney Sneijder dan langzaam aan naar de status van zijn broer gaan proberen te groeien.

Volgens Jol hadden we geen buitenspelers, maar ik tel er toch echt 3,5. Florian Jozefzoon, Jody Lukoki en Aras Özbilliz weten alledrie wat het betekent om het veld breed te houden en hebben allemaal een actie in huis. Daarnaast heb je Sulejmani, die wat minder het veld breed houdt, maar over net dat beetje meer snelheid beschikt. Siem de Jong dient, wanneer hij het wil redden bij Ajax, omgebouwd te worden tot een balvaste spits. Voor de positie van 10 komt hij tekort tegenover Eriksen en Bouy. Bovendien hebben we tegen Milan en Vitesse kunnen zien dat hij hier best wel eens op zijn plaats zou kunnen zijn. Vraagt de wedstrijd om een wat creatievere aanvaller, dan kun je Dario Cvitanich brengen.

Al met al herbergt deze selectie, hoewel wat jong, enorm veel technische kwaliteiten, en dat is waar Ajax het altijd van heeft moeten hebben. Hoewel je, wanneer je als RCV en LB twee ervaren spelers binnen haalt die de selectie ook sterker maken, qua ervaring inmiddels ook voldoende balans in je elftal hebt. Maar dan moet je wel NU als gaan rond speuren naar een eventueel Scandinavisch talent of een speler die straks transfer vrij is. En als de 26e speler een 3e spits* is, dan heeft VDB (of de hem vervangende TD) overigens mijn zegen.

* Ik ga er vanuit dat de ontevreden El Hamdaoui in de zomer voor vele miljoenen de overstap zal maken naar het buitenland. Doet hij dit niet dan kun je hem als 2e/3e spits zien.

Reageren op dit bericht