Geschreven door Maurice Heijkoop – Uitgave: 02 januari 2010 12:25 – Bron: Sportweek

De scouting van Ajax gaan het in opdracht van trainer Martin Jol en algemeen directeur Rik van den Boog over een andere boeg gooien. Er zal meer worden gekeken naar de fysieke kant van het spel, want daar ontbreekt het de huidige selectie aan. “Dat wil zeggen dat je dus één, twee of drie killers moet hebben en een communicator. Die hebben we nu niet. Martin riep in het begin van het seizoen al: achterin heb ik zo’n beer van een kerel nodig die niet staat voor mooi voetbal, maar alles tegenhoudt wat hij moet tegenhouden,’ aldus Van den Boog.

“Wat we zien, is dat we voetballers nu wel tot tachtig procent van die kwaliteiten kunnen brengen waar ze moeten zijn. Maar die fysieke, mentale en communicatieve vaardigheden zijn moeilijker aan te brengen. Daarop zullen we moeten scouten. Want we hebben ook krachtpatsers nodig.”

Ajax kiest voor structurele samenwerkingsverbanden met clubs uit het buitenland om de scouting te verbeteren. “We hebben er op den duur één of twee in Brazilië, één in Amerika, één in China. Dan hebben we er één in België, in Scandinavië en in het Oostblok. En natuurlijk Kaapstad. Van daaruit coördineren we de rest. In Scandinavië gaan we ook met een club samenwerken. We stoppen daar geen geld in, maar brengen onze kennis, kunde en knowhow over naar die club om die jeugd daar op te leiden. Op het juiste moment halen we de besten hier naartoe.”  

Tja, wat heeft Ajax de laatste 4 jaar nu buiten de eredivisie ‘gescout’ die direct in het eerste elftal speelde: Ogararu, Gabri, Roger, Urzaiz, Luque, Enoh, Atouba, Oleguer, Charisteas en Cvitanich. De rest v/d gescoute spelers had al in de eredivisie gespeeld of speelde er nog. Alleen Enoh, Gabri, Huntelaar, Suarez, de Zeeuw, Perez, Cvitanich (..?), Stam en Davids hebben mij kunnen bekoren.. De rest had af en toe een goede wedstrijd maar viel vaker door de mand.
Reageren op dit bericht