Van der Sar: “Europese top niet te realiseren met alleen talenten”

Algemeen directeur Edwin van der Sar ziet de vergaderingen met de Raad van Commissarissen als een grote stap naar de Europese successen van Ajax. Van der Sar en directeur spelersbeleid Marc Overmars moesten de RvC ervan overtuigen dat het aantrekken van goede ervaren krachten onmisbaar is in de weg naar de Europese top.

Nog maar iets meer dan een halve decennia geleden schreef de Amsterdamse club rode cijfers. Nu is dat wel anders. Van der Sar: ‘Frank de Boer heeft een knappe prestatie geleverd met de behaalde kampioenschappen, omdat de spelers die onder zijn leiding vertrokken niet altijd even adequaat werden opgevangen. We konden pas iemand halen als er iemand vertrok, terwijl het beter is om aan de voorkant een speler aan te trekken zodat je kunt door selecteren’, zegt de directeur in gesprek met Voetbal International.

Van der Sar vond de begroting van toen niet des Ajax. Financieel werd er niet creatief gedacht. ‘We speelden meer balletjes breed dan vooruit. Wij als directie hebben toen gezegd: Kijk naar wat we hebben. Ajax heeft een geweldige naam, een topopleiding, er komen goede spelers aan en we hebben geld op de bank. Waarom moeten we zo defensief handelen? Met een Europa League-begroting presteer je nooit op Champions League-niveau.’

De RvC kwam uiteindelijk ook tot dat inzicht en Daley Blind en Dusan Tadić werden gehaald. Blind werd voor zestien miljoen euro verkocht door Ajax en vier jaar later haalde Ajax hem terug van Manchester United. Ajax betaalde toen zeventien miljoen euro plus. ‘De bedragen die we zijn gaan betalen, ook voor de salarissen, waren eigenlijk on-Ajax. We staken echt onze nek uit, want we moesten nog wel presteren en de Champions League halen. Maar we waren ervan overtuigd dat het zo moest. We kunnen ons doel, de stap naar de Europese top, niet realiseren met alleen maar eigen talenten’, aldus de voormalige topkeeper van onder andere Ajax, Juventus en Manchester United.

Forum: Ajax: Seizoen 2019/20 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.