Edwin van der Sar

Van der Sar: “Voor de coronacrisis stevenden we al af op een verlies”

Afgelopen donderdag liet Ajax-directeur Marc Overmars een spreekwoordelijke bom ontploffen. Overmars vindt dat de Eredivisie afgelopen is vanwege het coronavirus. Van der Sar, algemeen directeur van Ajax, is het eens met zijn maat. ,,We vinden dat er duidelijkheid moet komen voor spelers en supporters. De lol is eraf, laten we kijken naar volgend seizoen.”

Ajax is volgend seizoen zeker nog niet geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Champions League. De CL-winnaar van dit seizoen zal zich eerst ook via de eigen competitie moeten plaatsen. Iets wat allerminst al is gegarandeerd. ,,De kans bestaat dat de kampioen van Nederland dus gewoon een voorronde moet spelen”, zegt Van der Sar in gesprek met het Algemeen Dagblad. ,,En wat gebeurt er als de Champions League helemaal niet meer wordt hervat? Wij voetballen voor onze supporters. En het lijkt mij sterk dat die op de tribune mogen zitten als we in juni hervatten. Ook daarom adviseren we te stoppen.”

Ajax is een club met een eigen vermogen van 261 miljoen euro, maar dat wil niet zeggen dat het voetbal lange tijd stil kan liggen. ,,We hebben hard gewerkt voor een buffer in zware tijden”, zegt Van der Sar. ,,Maar we hebben 470 werknemers in dienst en de spelerssalarissen zijn in ruim 2 jaar gegroeid van 25 naar 55 miljoen euro. Ik ga geen bedragen noemen over hoeveel we er mogelijk bij inschieten, want we zijn beursgenoteerd. Maar er komt niets binnen nu. Onze drie fanshops zijn gesloten, maar de huur en personeelskosten lopen door. We hebben gelukkig langlopende contracten met onze sponsors Ziggo en Adidas, maar we hebben ook zakelijke relaties die het lastig hebben. De voetbalwereld gaat er straks ook echt anders uitzien, ook de transfermarkt. En wij zijn erg afhankelijk van transfers. We willen aanhaken bij de Europese top en geven structureel meer uit dan dat er binnenkomt. Voor de coronacrisis stevenden we daarom al af op een verlies.”

Morgen heeft Van der Sar weer een vergadering met alle profclubs en de KNVB. ,,Daar zal geen beslissing vallen over het wel of niet nu al stoppen van de eredivisie”, verwacht de voormalige topkeeper van Ajax en Manchester United. ,,We gaan het daar wel hebben over de gevolgen van de scenario’s die nog op tafel liggen. Natuurlijk heb ik wel mijn ideeën over hoe de eredivisie er moet gaan uitzien als de competitie niet meer wordt afgemaakt. Maar laat ik die maar voor de vergadering bewaren en daar nu niet op vooruitlopen. We hebben al met de KNVB over een soort van noodfonds gesproken. En natuurlijk kan Ajax daar meer instoppen dan andere clubs. Maar nogmaals, het is niet zo dat we die premie van deelname aan de Champions League van volgend jaar al binnen hebben.”

Forum: Ajax: Seizoen 2019/20 (Lid worden? Klik hier!)

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.