Rafael van der Vaart

Van der Vaart over De Jong: ‘Inzicht, spelplezier en lef’

Rafael van der Vaart is gestopt als profvoetballer en doet nu voornamelijk televisiewerk voor de NOS waar hij wedstrijden analyseert. In gesprek met Voetbal International gaat hij dieper in op het spel van Frenkie de Jong. “Het zal niet verbazen dat ik een zwak heb voor Frenkie. Vanwege de manier waarop hij zijn technische kwaliteiten koppelt aan inzicht, spelplezier en lef. Voordat hij in balbezit komt, heeft hij zijn hele omgeving al gescand. Dat is het moeilijkste van de positie waarop hij speelt. Daar is hij een meester in.”

Hoewel Van der Vaart fan is, blijft hij ook kritisch. “Juist op zulke goede spelers mag je dan ook iets kritischer zijn. Met zijn kwaliteiten moet hij vaker de dodelijke steekpass geven en ook meer goals maken. Dat heeft hij in zijn mars. Vanuit zijn positie is Frenkie nu vooral een voedende speler. Maar dan nóg kan hij vaker zijn momenten kiezen om ook voor doelgevaar te zorgen. Maar hij moet nu niet gaan forceren om aan al die verwachtingen te voldoen, want dat dan kan het ook zomaar misgaan en minder worden.”

Intussen geniet Van der Vaart ook van het spel van Ajax. “Ik vind het mooi dat Ajax het nu goed doet in Europa met zoveel technische spelers. Frenkie, Ziyech, Tadic, Neres, Van de Beek; die kunnen lekker ballen, hoor. En ook tegen clubs als Bayern en Benfica levert het resultaat op. Dan zie je dat die Ajax-jongens gewoon beter kunnen voetballen. Maar je loopt ze er ook niet af. Als liefhebber van aanvallend en creatief voetbal word ik daar heel vrolijk van.”

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.