Hij kwam met een emotioneel gedicht de Amsterdam ArenA als technisch directeur binnen, maar ruim een jaar later stapte Louis van Gaal minstens zo emotioneel al weer op. De voormalig succesoach van de club haalt in zijn biografie hard uit naar voormalig collega’s Ronald Koeman en Arie van Eijden. Deze week staat de voorpublicatie van de biografie te lezen in Sportweek.

“Bij Ajax was een cultuur ontstaan van politiek en machtsspelletjes,” aldus de 58-jarige coach van Bayern München.

In zijn biografie vertelt Van Gaal onder meer dat hij tijdens de onderhandelingen over een terugkeer in Amsterdam al het gevoel kreeg dat niet iedereen achter zijn komst stond. “Van Eijden deed moeilijk tijdens het onderhoud. Ik voelde ook: Jaakke wilde me, Van Eijden niet.”

Van Gaal zou op langere termijn de algemene leiding overnemen van Van Eijden. “Arie zou binnen twee jaar weggaan en tot die tijd zou ik ingekapseld worden. Ik moest dus twee jaar overbruggen en dat is niet gelukt,” aldus de oud bondscoach.

Van Gaal begon zijn klus in Amsterdam met veel ambitie. “Ik wilde Ajax weer terugbrengen naar waar ze stonden toen ik wegging. De uitdaging was groter dan het feit dat Van Eijden daar nog zat.”

Het probleem met Van Eijden was, dat hij altijd een veto kon uitspreken, bijvoorbeeld ook over de contractverlenging van trainer Koeman. “In december ging het mis. Verlies in de beker, verlies in de Champions League, verlies in de competitie. En er gebeurde niets. Nee, zijn contract werd verlengd. Terwijl er in de bestuursvergadering al over Koemans functioneren werd gesproken, dacht Van Eijden: Het is goed om de rust te bewaren, laten we Ronald eens een nieuw contract geven.”

Van Gaal heeft niet alleen kritiek op de nederlagen die Koeman leed. De Amsterdammer evalueerde naar eigen zeggen iedere week de wedstrijden met de verschillende trainers. “Dat was lange tijd geen enkel probleem voor Ronald. Tot hij de doelstellingen niet meer kon bereiken. Toen werd het ineens wel een probleem.”

Van Gaal had trouwens toen nog niet het gevoel dat hij slecht functioneerde. “Maar alleen omdat Koeman na Bayern München-uit, die 4-0 nederlaag tegen Makaay, begon te praten in de media ging het allemaal mis.” Koeman vond de doelstellingen van Van Gaal te hoog. “Terwijl Hiddink het jaar ervoor met PSV de halve finale van de Champions League heeft gehaald. Dus hoezo kan dat niet, als Nederlandse club?”

Van Gaal weet wel wat het echte probleem van Ajax was: “Het echte probleem bij Ajax was: Ronald Koeman had die groep niet meer in de hand. We hadden ook al over zijn opvolging gesproken.”

In zijn eerste seizoen bij de club was er volgens Van Gaal al een groot probleem geweest. “Van der Vaart en Ibrahimovic hadden de grootste ruzie gehad. Dan moet je er één laten gaan. Toen heb ik de knoop doorgehakt. Koeman was dolblij. Later zei hij in de media: En toen verkocht Van Gaal ook nog eens op de laatste dag van de transfermarkt Ibrahimovic.”

Het werd in de ogen van de succesvolste coach van Nederlandd een politieke club. “Later begreep ik dat Ronald achter mijn rug om naar Arie ging. Uiteindelijk zei hij: Ik eruit of Louis eruit. Van Eijden koos voor Koeman.”

Van Gaal nam met pijn in het hart ontslag als technisch directeur. “Tijdens de persconferentie had ik emotie. Ik zat daar met rode ogen. Ik ben het altijd, heel emotioneel. En dit deed pijn. Ik hield van die club.”  

Reageren op dit bericht