Geschreven door Maarten van Nijmegen – Uitgave: 25 augustus 2008 13:54 – Bron: Telegraaf

Vandaag dient de arbitragezaak van Kenneth Perez tegen Ajax. De naar Jong Ajax teruggezette Perez probeert via de arbitragecommissie af te dwingen dat hij weer met de A-selectie mee mag trainen. In De Telegraaf zegt advocaat Harro Knijff dat Perez op voorhand zwak staat, omdat Ajax na het verlies van een vergelijkbare zaak in 1995 standaard in contracten zet dat ze teruggezet kunnen worden.

De beslissing van Perez om een arbitragezaak tegen Ajax aan te spannen volgde op het mislukken van de onderhandelingen over de financiële afwikkeling van het contract van Perez.

Advocaat Harro Knijff zorgde er in oktober 1995 voor dat de eveneens naar het tweede teruggezette Rob Witschge en Regi Blinker bij Feyenoord weer mochten meetrainen met de hoofdmacht, maar ziet weinig overeenkomsten. “De zaak is onvergelijkbaar”, aldus Knijff. “Perez staat zwak. Op basis van de feiten die ik ken, wordt het voor hem een ongelooflijk moeilijke zaak.”

“Witschge en Blinker hadden letterlijk in hun contract staan dat zij deel uitmaakten van de A-selectie. De arbitragecommissie stelde terecht dat het ‘recht op arbeid’ met zich meebracht dat zij dan ook met het A-elftal mochten trainen. Door die uitspraak hebben veel clubs hun contracten aangepast en naar ik heb begrepen, staat bij Ajax standaard in alle verbintenissen dat spelers ook kunnen worden teruggezet naar Jong Ajax. Als Perez het daar niet mee eens was, had hij die passage moeten laten verwijderen voordat hij tekende.”

Perez zal volgens de raadsman dus geen beroep kunnen doen op het recht op arbeid. “In dit geval gaat het om ‘goed werkgeverschap’. De vraag is of Ajax in alle redelijkheid gebruik mag maken van die contractuele regel.” Knijff is geneigd met ‘ja’ te antwoorden. “Zeker als de coach – in dit geval Marco van Basten – redelijke argumenten heeft om Perez terug te zetten. De trainer zegt waarschijnlijk dat de speler niet goed genoeg is. De commissie zal vervolgens niet bepalen of dat echt zo is.”  

Reageren op dit bericht