Geschreven door Maurice Heijkoop – Uitgave: 25 juli 2009 12:47 – Bron: Voetbal Zone

Thomas Vermaelen kijkt met een tevreden gevoel terug op zijn eerste weken in dienst van Arsenal. De Belg kreeg in de eerste weken van de voorbereiding genoeg speelminuten, en vertrouwen van zijn trainer Arsène Wenger. De verdediger laat alles in zijn nieuwe avontuur rustig op zich afkomen. “Die transfersom van twaalf miljoen geeft vertrouwen, geen stress.”

Vermaelen treft in Engeland niet de minste tegenstanders, maar hij kijkt er naar uit om tegen wereldspelers als Fernando Torres en Didier Drogba te spelen. Of hij in staat is ze af te stoppen, blijft de vraag. “Je moet het eerst meemaken. We zullen zien hoe kort of niet kort ik erbij zit. Ik geloof erin dat ik het hier kan maken. Ik wil zoveel mogelijk spelen. Misschien heb ik tijd nodig om me aan te passen, maar dan is dat maar zo. Ik ben erin gestapt en zie wel hoe ver ik hier kom. Ik denk wel dat de Premier League iets voor mij is. Ik houd van dat spel met volle overgave. Volle, mooie stadions, altijd duels op een hoog niveau.”

“Toen ik jong was, keek ik meer naar de Italiaanse Serie A. Maar de laaste jaren zag ik veel wedstrijden uit Engeland op televisie. De beste voetballers ter wereld lopen hier rond.” Dat er veel concurrentie is bij Arsenal deert de Belgisch international niet. “Elke club heeft hier veel toppers. Er zijn zestig wedstrijden te spelen, dat kan je niet met twee verdedigers doen. Het is aan mij om de strijd aan te gaan. Ik heb er echt wel vertrouwen in. Ik zal hier bij Arsenal in elk geval beter worden als voetballer.”

Het enige wat Vermaelen in Londen mist, is zijn maatje Jan Vertonghen, maar relativeert ook gelijk. “Dit hoort erbij. Ik ga nog wel eens terug naar Ajax voor een afscheid. Ik ben er op een mooie manier weggegaan. Ik heb er mijn opleiding gehad en mijn kans gekregen. Ik heb er fouten mogen maken, ben er beter kunnen worden. Ik had ook nog wel met veel liefde bij Ajax willen blijven. Ik had een vaste plaats, ik was aanvoerder geworden: dat wilde ik eigenlijk nog wel een jaartje verder zetten.”

“Voor Aston Villa werd ik te duur”, vervolgt Vermaelen in Het Nieuwsblad. “Arsenal kwam net na afloop van het seizoen. Dan moet je die kans grijpen. Al moeten de clubs er natuurlijk ook nog eerst uit geraken. Arsenal heeft dertig of veertig duels van mij gezien. En ze zijn me ook twee keer komen bekijken op training. Ze weten hier meer over mij dan je zou denken. Bijvoorbeeld dat ik niet drink. Dat was erg belangrijk voor hen. In Engeland hebben ze daar problemen mee gehad.”

De hoge transfersom geeft geen extra druk voor Vermaelen. “Je moet dat niet negatief zien. Het brengt geen druk of stress. Het geeft me net vertrouwen. Als ze zoveel betalen nadat ze je vaak aan het werk gezien hebben, dan geloven ze in je kwaliteiten.” In Londen wacht hem een ander leven. “Mijn ploegmaats zeggen me dat als je hier in de ploeg staat, je niet meer gewoon de metro kan nemen. Ze weten je wel altijd te vinden. Maar ja, dan neem ik wel een taxi”, aldus Vermaelen.  

Reageren op dit bericht