[Verslag] Ajax vecht zich naar een overwinning op PSV: 3-1

Het is vandaag eindelijk tijd voor de wedstrijd die al zo lang ergens in het achterhoofd zit. Op de laatste dag van maart treedt Ajax aan tegen PSV. Enkel winst zal het geloof in de 34ste landstitel levend houden. Ten Hag kiest voor zijn bekende ‘topwedstrijd’-opstelling.

Ajax begint fel aan de wedstrijd. Neres en Mazraoui zoeken de diepte. Ajax is dreigend, maar weet niet af te drukken. In de tegenstoot is het strijdplan van PSV duidelijk: snelle counters in de richting van Luuk de Jong. Door onzorgvuldigheid in de passing van de Eindhovenaren, hoeft Onana niet in actie te komen. Het gevecht tussen beide rivalen is vanaf het begin boeiend. Ook bij de spelers is de druk van deze wedstrijd voelbaar.

Als Sadilek overdreven naar de grond gaat, is Tadic er als de kippen bij om hem uit te leggen dat hij niet zit te wachten op dergelijke trucjes. Het wordt even onvriendelijk, maar Kuipers houdt het in de hand. Net wanneer de uitploeg steeds beter in de wedstrijd komt, pakt Ajax de voorsprong. Een scherpe voorzet voor Ziyech wordt tot doelpunt gepromoveerd door PSV´er Schwaab: 1-0! Een zeer welkome voorsprong voor Ajax.

Het is jammer dat er in het vervolg van de tweede helft vaak niet de goede keuze wordt gemaakt. Zo schiet Ziyech een aantal keer van ver, waar een bal opzij logischer zou zijn geweest. Omdat ook PSV de verkeerde keuzes blijft maken, blijft het bij 1-0 in de eerste helft. Aan alles voel je dat het nog niet gedaan is vandaag.

Het eerste wapenfeit van de tweede helft is van Mazroui. Hij neemt de bal fijn mee en besluit zelf te schieten. Dat doet hij in de hoek van Zoet. Daarna is het Neres met een prachtige solo. Hij wordt echter door Viergever naar de buitenkant gedwongen. Het blijft oppassen voor PSV, want dat krijgt een hele grote kans op de gelijkmaker. Lozano wordt prachtig weggestoken door Rosario en schudt Tagliafico van zich af. Oog-in-oog met Onana trekt de keeper uit Kameroen aan het langste eind!

Niet veel later zal de wedstrijd volledig tot ontbranding komen. Mazraoui gaat kickboxen en raakt daarbij Angelino tegen het hoofd. Kuipers geeft er geel voor, maar dan is daar de VAR… Geel wordt na het bekijken van de beelden rood. Ajax moet door met tien man. PSV ruikt bloed. De vrije trap komt op het hoofd van De Jong. Omdat Onana te ver uit zijn doel is gaat de bal tegen het net…. PSV op 1-1 en Ajax met 10 man. Het is wel klaar. Toch? PSV gaat op zoek naar meer. Bergwijn heeft de 1-2 op zijn schoen, maar schiet de bal in het zijnet. Ten Hag heeft dan al Veltman binnen de lijnen gebracht. Het lukt Ajax niet meer om van de eigen helft te komen. Het is eerder de vraag wanneer de 1-2 valt, dan of ‘ie gaat vallen.

Maar dan is daar Neres. De kersverse Braziliaanse international wordt diep gestuurd door De Jong. Op de achterlijn wordt hij gehaakt door Schwaab. Kuipers wuift het weg, maar dan is daar wéér de VAR! Nu in het voordeel van Ajax. De bal gaat op de stip! Na minuten van spanning die wel uren lijken te duren, schiet Tadic de bal onberispelijk in de hoek: 2-1! De 10 van Ajax moeten dan nog twintig minuten zien te overleven tegen 11 PSV’ers. Het is alle hens aan dek. Gevoetbald wordt er door Ajax niet meer.

Ten Hag brengt Kristensen en later ook nog Magallan in het veld. Met hangen en wurgen wordt PSV van de eigen zestien gehouden. Een kopbal van De Jong gaat maar een metertje langs het doel. Een fout van Magallan wordt (ten onrechte) afgevlagd wegens buitenspel. Onana is aan het tijdrekken. De ballenjongens helpen mee. Alles voor het resultaat! En het lukt. In de zesde minuut van de blessuretijd beslist Neres de wedstrijd. Met een schuiver verschalkt hij Zoet: 3-1! Ajax weet deze wedstrijd toch nog naar zich toe te trekken! Het is zelfs weer spannend in de titelrace… Wat een wedstrijd.

Aanvang: 16.45 uur – Scheidsrechter: Kuipers

Scoreverloop:

1-0, Schwaab (21, eigen goal)

Rood Mazraoui (57)

1-1, De Jong (58)

2-1, Tadic (72, penalty)

3-1, Neres (90+6)

Ajax: Onana (geel); Mazraoui (rood), De Ligt, Blind, Tagliafico; Schöne (Veltman/59), De Jong; Ziyech (Kristensen/80), Van de Beek (Magallán/86), Neres (geel); Tadic (geel).

Wissels Ajax: Lamprou, Varela, Kristensen, Veltman, Sinkgraven, Huntelaar, Magallán, Labyad, Dolberg, De Wit, Lang.

PSV: Zoet; Dumfries, Schwaab, Viergever (Sainsbury/75), Angelino; Rosario, Sadilek (geel) (Malen/72), Hendrix (Gakpo/86); Lozano, De Jong, Bergwijn.

Wissels PSV: Room, Van de Meulenhof, Behich, Pereiro, Malen, Obispo, Rigo, Gakpo, Sainsbury, Gutierrez, Teze, Ihattaren.

Verslag van Bas Belder. Forum: Ajax: Seizoen 2018/19 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.