Geschreven door Maurice Heijkoop – Uitgave: 18 december 2009 12:25 – Bron: Voetbal Primeur

Jan Vertonghen was gisteravond aanvoerder van Ajax tijdens het duel tegen RSC Anderlecht. De Belg vormt dit seizoen samen met landgenoot Toby Alderweireld het hart van de Amsterdamse verdediging. Mede dankzij de Belgische inbreng incasseren de Amsterdammers dit seizoen, in vergelijking met andere jaren, minder tegendoelpunten. De 22-jarige Vertonghen wordt alom geroemd voor zijn volwassen speelstijl. Ook laat hij weten dat hij behalve de voetballende oplossing, ook best de beuk erin kan gooien.

“Ik denk dat ik dat bij het Belgisch elftal meer heb dan bij Ajax”, geeft Vertonghen te kennen. “Ik ben daar echt een soort stofzuiger. Alhoewel ik me onder Dick Advocaat ook voetballend meer moet laten gelden. Maar goed, je hebt weleens een aanvaring met een goede nummer tien.”

Voor Vertonghen is het echter van belang dat hij op waarde geschat wordt. De Belg wordt graag betiteld als een goede verdediger. “Als een speler die het vuurtje kan opsteken vanuit zijn kwaliteiten en niet als iemand die elke wedstrijd loopt te provoceren en gele kaarten pakt. Hoewel het absoluut nodig is in een elftal moet het niet het hoofdbestanddeel zijn.”

De link met het aanvoerderschap van Ajax mag dan ook direct gelegd worden. De band zit momenteel stevig om de arm van Luis Suarez. Als de Uruguayaan echter vertrekt bij Ajax, ziet Vertonghen die rol wel zitten. Tegen Anderlecht mocht de Belg er al even aan proeven, omdat Suárez op de bank begon.

“Ik sta er open voor. Behalve voetbaltechnisch probeer ik me ook in die rol te ontwikkelen. Dat is ook wel belangrijk denk ik. Het gaat vaak toch gepaard met je eigen prestaties. Hoe beter je jezelf voelt in het veld, hoe meer verantwoordelijk je kunt nemen. Het zit er op een bepaalde manier wel in, maar nu moet het er alleen nog goed uitkomen.”

Hoewel de twee jonge Belgen veel complimenten in ontvangst nemen, blijft Vertonghen met beide benen op de grond staan. Hij ziet nog altijd veel verbeterpunten. “Toby en ik moeten bijvoorbeeld nog meer sturen van achteruit. Dan hadden we bijvoorbeeld ook die druk van FC Utrecht (2-0 nederlaag, red.) wat beter kunnen tegenhouden. Dat zijn dingen die we moeten leren.”

Ook laat Vertonghen nog wat weten over gisteravond. De 1-3 nederlaag in eigen huis tegen Anderlecht. “Niemand heeft het echte Ajax gezien. Het is logisch dat er fluitconcerten waren in het stadion. Dat is eigen aan Ajax. Supporters verwachten elke wedstrijd een mooie wedstrijd. Al waren de fluitconcerten wel opvallend. Ook jammer, omdat andere jongens ook wat meer waardering verdienen. De eerste tien minuten zijn we nog wel redelijk begonnen. Maar bij het eerste doelpunt van Romelo Lukaku ging alles mis. Ik weet niet waar het aan ligt. Oleguer en ik hebben toch wel vaker met elkaar gespeeld. In de volgende ronde tref ik liever geen Belgische tegenstander meer. Al is Club Brugge of Standard Luik ook wel goed. Het maakt me eigenlijk ook niet uit.”  

Reageren op dit bericht