Vijf verschillende doelpuntenmakers helpen Ajax aan eenvoudige zege

Ajax heeft een eenvoudige dinsdagavond achter de rug. De Amsterdammers reisden af naar Limburg voor een ontmoeting met Fortuna Sittard. In tegenstelling tot vorig seizoen leverde dat deze keer weinig problemen op. Voor de rust zorgden Berghuis, Mazraoui en Tadic voor een comfortabel voorsprong. In de tweede helft maakten invallers Kudus en Tagliafico er uiteindelijk 0-5 van.

Erik ten Hag koos er in de doordeweekse speelronde voor om niet al te veel te wijzigen ten opzichte van afgelopen weekend. David Neres moest, ondanks twee treffers tegen Cambuur, genoegen nemen met een plek op de bank. Daley Blind keerde terug in de basis ten faveure van Nicolas Tagliafico. Naast deze twee geplande aanpassingen moest Ten Hag vlak voor de aftrap nóg een wijziging doorvoeren. Jurrien Timber haakte af tijdens de warming up waardoor Perr Schuurs een basisplaats kreeg.

In het Fortuna Sittard Stadion kwam Ajax aardig uit de startblokken. De thuisploeg werd direct onder druk gezet. Dit leidde tot slordigheden en kansen voor Ajax. Na een aantal gemiste mogelijkheden leek een vroege voorsprong voor de bezoekers een kwestie van tijd. Berghuis zorgde er in de twaalfde minuut voor dat dit ook waargemaakt werd. De gelegenheids 10 werd met enige fortuin bediend door Gravenberch en rondde beheerst af.

Fortuna probeerde met lange ballen hun snelle voorhoede aan het werk te zetten, maar slaagde daar door de druk van Ajax zelden in. Sittards balbezit was voornamelijk kort, en dus moest er vooral verdedigd worden. In de 27ste minuut was die verdediging niet op orde waardoor Haller een vrij schietkans kon gunnen aan Noussair Mazraoui. De opkomende back gebruikte de gegunde tijd optimaal en schoot de bal zeer beheerst achter Yanick van Osch.

Ajax kende in de eerste helft weinig problemen met Fortuna Sittard, en dat werd dankzij Tadic ook duidelijk op het scorebord. Ondanks dat de aanvoerder niet heel lekker in de wedstrijd zat, scoorde hij op fraaie wijze de derde Ajax-treffer van de avond. Op aangeven van Blind draaide Tadic om zijn as en schoot de bal vervolgens in de lange hoek.

In de tweede helft speelde Ajax met minder urgentie. Hierdoor kon Fortuna Sittard wat meer in de wedstrijd komen, en zowaar aan aanvallen denken. Dit leverde een paar interessante duels op tussen Schuurs en Sambou, waarbij eerstgenoemde een sterke indruk maakte. Ondanks kleine mogelijkheden wist Fortuna Sittard niet op het scorebord te komen. Iets wat invaller Mohammed Kudus wel lukte. De van een blessure teruggekeerde middenvelder kon eenvoudig binnentikken na een goedlopende aanval.

Kudus was niet de enige invaller die op het scoreformulier terecht kwam. Ook Tagliafico deed een duit in het zakje. De linksback schoot fraai binnen na een alleraardigst één-tweetje met Tadic. Zo wint Ajax opnieuw met ruime cijfers en kan het vizier op komende zaterdag. Ajax ontvangt dan FC Groningen in de Johan Cruijff Arena.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink