Matthijs de Ligt

Visie op het selectiebeleid deel 2: de verdediging

Marc Overmars, Saïd Ouaali, Edwin van der Sar en Erik ten Hag zitten wekelijks met elkaar in vergadering. Met vraagstukken die wij allemaal graag in de openheid zouden willen hebben. Welke contracten lopen er af? Wie komen er door vanuit de jeugd? Gaan we een speler vervroegd doorschuiven of juist niet? Geven we deze B-junior al een contract of wachten we liever nog af? Wie verwachten wij dat er de komende transferperiode vertrekken en wie brengt de scouting aan als best beschikbare alternatief? Om de gedachten van de hoge heren bij Ajax te kunnen doorgronden moet je er tegenwoordig dicht bovenop zitten.

Ajax kent op dit moment 74 contractspelers. Ja, dat lezen jullie goed! 74! Je zal bijna denken: “Wat moet Ajax met zoveel spelers”? Maar dit zijn niet alleen spelers voor de A-selectie. Ook Jong Ajax is eigenlijk een professionele voetbalselectie. En de pareltjes van de U19 en U17 hebben tegenwoordig ook een contract. Wie zijn deze spelers dan? En wat is hun kans van slagen? In deze column wil ik het hebben over de verdedigers: Van de 74 spelers hebben 20 spelers een aflopend contract, van de 74 spelers zijn er maar liefst 26 verdediger.

Van deze 26 verdedigers hebben er 7 een aflopend contract. Het ideale aantal verdedigers is minder stellig als bij keepers. Maar, met de opbouw van 8 volwaardige verdedigers voor de A-selectie, 8 bij Jong Ajax en 8 verdedigers bij U19 zou je, in mijn ogen, met 24 verdedigers een te groot aantal onder contract hebben staan. Ik neem jullie mee in de huidige situatie. De A-selectie heeft op dit moment 9 verdedigers (Veltman, Kristensen, Orejuela, de Ligt, Wober, Viergever, Tagliafico, Sinkgraven en Dijks) waarvan er 2 een aflopend contract hebben, namelijk Dijks en Viergever.

Van Dijks is al langer bekend dat hij naar een andere club mag uitkijken en dat zal na dit seizoen op zeker gaan gebeuren (Bologna?). Nick Viergever daarentegen krijgt te weinig waardering. Hij had een verlenging aangeboden moeten krijgen. Dit is helaas niet gebeurd waardoor de kans aanwezig is dat hij transfervrij de overstap maakt naar PSV. Deze winter zijn Tagliafico, Schuurs en Kristensen. De laatste als de opvolger van Veltman (die graag de volgende stap wil zetten in zijn carrière). Waardoor het aantal terug valt naar 7 (Kristensen, Orejuela, de Ligt, Schuurs, Wober, Tagliafico en Sinkgraven).

Gaat Ajax dan nog de transfermarkt op? Ik vermoed van wel. De kans is aanwezig dat Ajax nog een centrale verdediger zal proberen vast te leggen. Al is het niet ondenkbaar dat Ajax er voor kiest om Leon Bergsma door te schuiven. Zijn zaakwaarnemer meldde laatst dat hij in onderhandeling is over een nieuw contract. Nog een jaar in Jong Ajax zou in mijn optiek niet de bedoeling moeten zijn. Waardoor eventueel een verhuur ook tot de mogelijkheden hoort.

Bij Jong Ajax heb je op dit moment 6 verdedigers (Schouten, Sidoel, Doekhi, Bergsma, Lartey Sanniez, Bakker). Daarvan hebben er twee een aflopend contract. Sidoel zie ik wel verlengen maar voor Lartey Sanniez loopt zijn Ajax avontuur na dit seizoen waarschijnlijk af. Ooit werd hij gezien als de opvolger van Veltman/Tete maar hij werd voorbijgestreefd door Zeefuik (verhuurd aan FC Groningen met optie tot koop) die de laatste stap ook (nog) niet kon zetten. Schouten werd afgelopen zomer aangetrokken als de uitblinker van tweede divisie kampioen Jong AZ (hij mocht zelfs mee op trainingskamp in de winter met de AZ selectie). Schouten krijgt nauwelijks kansen bij Jong Ajax en had zijn transfer vast anders voorgesteld.

Bij de U19/U17 heb je 7 verdedigers (Bakboord, J. Timber, van Gelderen, Aberkane, Kemper, Farcas en Solomons) met een contract waarbij die van Bakboord na dit seizoen afloopt. Bakboord zal verlengd worden en doorstromen naar Jong Ajax na dit seizoen. Dit geldt ook voor Solomons en Kemper (beide uit 1999). Op dit moment heeft Sven Botman nog niet officieel zijn contract ondertekend maar wel zijn er gesprekken gaande om hem vast te leggen. Gebeurd dit tijdens het lopende seizoen dan zal hij contractspeler nummer 75 worden.

Ook hebben we naast Zeefuik en Schuurs nog twee verdedigers verhuurd: Savastano (GA Eagles) en Owusu (Almere City). Voor beide spelers is er weinig tot geen toekomst bij Ajax. Beiden stonden te boek als grote talenten en werden vervroegd doorgeschoven vanuit de A-jeugd een aantal seizoenen terug. Savastano kende veel blessureleed en zal na zijn verhuur uit contract lopen. Owusu heeft zijn eigen glazen ingegooid toen hij zich misdroeg tijdens zijn verhuur periode bij Excelsior. En hij zal dan ook mogen vertrekken.

Kortom zal de volgende schets samenvallen voor volgend seizoen:

A-selectie: Kristensen, Orejuela, De Ligt, Schuurs, Bergsma/aankoop, Wober, Tagliafico, Sinkgraven.

Jong Ajax: Bakboord, Schouten, Sidoel, Doekhi, Solomons, Kemper, Bakker.

Ajax U19: J. Timber, Van Gelderen, Botman, Farcas, Aberkane.

Waar Owusu zal mogen vertrekken en ik Deyovaisio Zeefuik de definitieve stap zie maken naar FC Groningen en waar Veltman zelf een stap wil maken. Daarom zijn deze niet mee genomen in het overzicht. Er valt niet uit te sluiten dat Ajax nog voor een extra centrale verdediger zal gaan in de zomer en dat het dan Bergsma verhuurd aan een Eredivisieclub. In mijn volgende column wil ik het hebben over de middenvelders van Ajax.

Visie op het selectiebeleid deel 1: de keepers

Geschreven door Nick Kallenbach (twitter: @ajax_stuff)

Wil je ook eens wat schrijven voor Ajaxinside.nl? Laat het ons weten!

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.