Donny van de Beek en Frenkie de Jong

Visie op het selectiebeleid deel 3: het middenveld

Selectiebeleid Ajax: Marc Overmars, Said Ouali, Edwin van der Sar en Eric ten Hag zitten wekelijks met elkaar in vergadering. Met vraagstukken die wij allemaal graag in de openheid zouden willen hebben. Welke contracten lopen er af? Wie komen er door vanuit de jeugd? Gaan we een speler vervroegd doorschuiven of juist niet? Geven we deze B-junior al een contract of wachten we liever nog af? Wie verwachten wij dat er de komende transferperiode vertrekken en wie brengt de scouting aan als best beschikbare alternatief? Om de gedachten van de hoge heren bij Ajax te kunnen doorgronden moet je tegenwoordig er dicht boven op zitten en eigenlijk al U17 enigszins volgen.

Ajax kent op dit moment 74 contractspelers. Ja, dat lezen jullie goed 74! Je zal bijna denken wat moet Ajax met zoveel spelers? Maar, dit zijn niet alleen spelers voor de A-selectie. Ook Jong Ajax is eigenlijk een professionele voetbal selectie. En de pareltjes van de U19 en U17 hebben tegenwoordig ook een contract. Wie zijn deze spelers dan? En wat is hun kans van slagen? In deze column wil ik het hebben over de middenvelders: Van de 74 spelers hebben 20 spelers een aflopend contract, van de 74 spelers zijn er 18 middenvelder.

Van deze middenvelders hebben er 4 een aflopend contract. Het ideale aantal middenvelders is net als bij de verdedigers minder stellig als bij de keepers. Met de opbouw van 6 volwaardige middenvelders voor de A-selectie, 6 bij Jong Ajax en 6 bij de U19 zou je met 18 contractspelers precies goed zitten.

Bij de A-selectie heb je 6 middenvelders (Ziyech, Schöne, van de Beek, Eiting, Frenkie en Siem de Jong). De kans is groot dat bij de middenvelders die er nu voor volgend jaar op papier staan mogelijk één a twee wijzigingen doorgevoerd zullen zijn. Waar Hakim Ziyech mogelijk een transfer zou willen maken naar de Europese (sub)top (met een WK in het verschiet met de Marokkaanse nationale ploeg) en het feit dat hij de laatste weken een haat-liefde verhouding met het Ajax-publiek kent maakt het niet ondenkbaar dat hij zal vertrekken. Mocht dit zover komen zie ik Ajax de transfermarkt op gaan.

Ook de positie van Lasse Schöne haal ik aan in deze column. De routinier is al jaren een stabiele factor binnen onze selectie, maar het is dringen geblazen op het middenveld. Frenkie de Jong die nu op “4”speelt wil graag een vaste plek op het middenveld en dit zou ten koste moeten gaan van onze geroutineerde nummer “6”. Mocht Schöne toch blijven dan is de kans groot dat hij het zal moeten stellen met een beperkte rol. Daar waar Carel Eiting ook steeds meer aan de deur klopt. Mocht het tot een transfer komen voor Schöne gun ik hem nog een aantal mooie jaren bij een mooie nieuwe club.

Na de A-selectie te hebben behandeld kom je vanzelfsprekend weer uit bij Jong Ajax. Deze selectie kent met Dani de Wit, Matusiwa, Boultam, Bijleveld , Mazraoui, Lang en Flemming 7 middenvelders, waarvan er 3 middenvelders dus een aflopend contract hebben. Mazraoui, die de laatste weken steevast bij de A-selectie zit en al tweemaal mocht invallen, zou dolgraag een eigen plek in de A-selectie bemachtigen. Met een aflopend contract op zak, zal hij een verlenging aangeboden moeten krijgen. Dit voorstel zal ook niet lang uitblijven waar hij het volle vertrouwen krijgt van Erik ten Hag. Ook de contracten van Boultam en Matusiwa lopen af. De rol van Boultam beperkt zich dit seizoen tot enkele invalbeurten bij Jong Ajax. De kans dat zijn contract verlengd wordt is dan ook klein, omdat er vanuit de U19 de nodige talenten zullen doorstromen.

Matusiwa zijn rol bij dit Jong Ajax is wat prominenter. En als hij speelt dan speelt hij degelijk tot goed. Het zou een beloning zijn als zijn contract verlengd wordt. Maar, met de doorstroom van de U19 talenten, zou dit ook zomaar zijn laatste seizoen kunnen zijn geweest. Noa Lang, die vervroegd werd doorgeschoven vanuit de U19, kan ook goed als buitenspeler uit de voeten. De jonge middenvelder mocht mee met de A-selectie op trainingskamp. En lijkt zich op de aanval te moeten gaan richten op korte termijn. Mogelijk op een later moment zal Lang de natuurlijke opvolger kunnen worden van Hakim Ziyech.

Bij U19/U17 heb je 6 middenvelders (Ter Heide, Pasquali, Jensen, Schön, Q. Timber en Ekkelenkamp) met een contract. Ter Heide en Pasquali (geboren in 1999) zullen door moeten stromen naar Jong Ajax. Pasquali heeft een aflopend contract, al lijkt het één van de zekerheden dat zijn contract verlengd zal worden. Hij mocht al enkele keren mee doen bij Jong Ajax en is een jongen die het in zich heeft om ooit het eerste te bereiken. Jurgen Ekkelenkamp mocht deze winterstop mee op trainingskamp met de A-selectie en traint al regelmatig mee bij het eerste team van Ten Hag. Voor hem zou het een goede stap zijn om vervroegd doorgeschoven te worden naar Jong Ajax. Deze kans acht ik ook groot.

Deze kans is er ook voor Victor Jensen die deze zomer overkwam van FC Kopenhagen. De Deen is recent nog langer vastgelegd tot medio 2023. De clubleiding heeft veel vertrouwen in het talent. Hij heeft ook al zijn debuut mogen maken voor Jong Ajax en zijn eerste professionele goal maakte hij in zijn tweede wedstrijd tegen Helmond Sport. Al is het voor hem ook belangrijk om veel te spelen en deze kans is groter bij U19. De Hongaar Szabolcs Schön speelt veel al als hangende buitenspeler bij U19 maar is ooit als nummer “10”naar Ajax gehaald. Volgend seizoen is hij voor het tweede jaar lid van U19 en de kans is ook groter dat hij meer minuten zal kunnen maken op het middenveld. Of zal hij zich toch moeten richten op de rechts/linksbuitenpositie?

Naast alle talenten die nu al besproken zijn en al onder contract staan is Ajax ook in onderhandeling met Ryan Gravenberch. De jonge middenvelder uit 2002 is nu al een vaste waarde onder Johnny Heitinga en lijkt een grote toekomst voor zich te hebben. Kort samengevat zie ik de volgende schets samenvallen voor volgend seizoen:

A-selectie: Donny van de Beek, Frenkie de Jong, Siem de Jong, Lasse Schöne / Noussair Mazraoui, Carel Eiting, Hakim Ziyech / aankoop / Noussair Mazraoui.

Jong Ajax: Teun Bijleveld, Noa Lang, Jasper Ter Heide, Dani de Wit, Sebastian Pasquali, Zian Flemming, Jurgen Ekkelenkamp.

Ajax U19: Quinten Timber, Victor Jensen, Ryan Gravenberch, Szabolcs Schön.

 

In mijn volgende column wil ik het hebben over de aanvallers van Ajax.

Visie op het selectiebeleid deel 1: de keepers

Visie op het selectiebeleid deel 2: de verdediging

Geschreven door Nick Kallenbach (twitter: @ajax_stuff)

Wil je ook eens wat schrijven voor Ajaxinside.nl? Laat het ons weten!

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.