David Neres

Visie op het selectiebeleid deel 4: de aanval

Marc Overmars, Saïd Ouaali, Edwin van der Sar en Erik ten Hag zitten wekelijks met elkaar in vergadering. Met vraagstukken die wij allemaal graag in de openheid zouden willen hebben. Welke contracten lopen er af? Wie komen er door vanuit de jeugd? Gaan we een speler vervroegd doorschuiven of juist niet? Geven we deze B-junior al een contract of wachten we liever nog af? Wie verwachten wij dat er de komende transferperiode vertrekken en wie brengt de scouting aan als best beschikbare alternatief? Om de gedachten van de hoge heren bij Ajax te kunnen doorgronden moet je er tegenwoordig dicht bovenop zitten.

Ajax kent op dit moment 74 contractspelers. Ja, dat lezen jullie goed! 74! Je zal bijna denken: “Wat moet Ajax met zoveel spelers”? Maar dit zijn niet alleen spelers voor de A-selectie. Ook Jong Ajax is eigenlijk een professionele voetbalselectie. En de pareltjes van de U19 en U17 hebben tegenwoordig ook een contract. Wie zijn deze spelers dan? En wat is hun kans van slagen? In deze column wil ik het hebben over de aanvallers: Van de 74 spelers hebben 20 spelers een aflopend contract, van de 74 spelers zijn er maar liefst 19 aanvaller.

Van deze aanvallers hebben er 5 een aflopend contract. Het ideale aantal aanvallers is minder stellig als bij keepers. Maar, met de opbouw van 6 volwaardige aanvallers voor de A-selectie, 6 bij Jong Ajax en 6 bij U19 zou je in mijn ogen met 18 aanvallers goed zitten. Nu met 19 heb je een te groot aantal onder contract staan.

Ik neem jullie mee naar de huidige situatie. De A-selectie heeft op dit moment 7 aanvallers (Neres, Cerny, Dolberg, Huntelaar, Cassierra, Kluivert en Younes) waarvan er 2 een aflopend contract hebben (Younes en Huntelaar). Bij Younes is er sprake van een ware transfersoap. In de winter zou hij de definitieve overstap maken naar het Napoli van Milik. Younes besloot toch te blijven en tekende een contract vanaf aanstaande zomer. Alleen lijkt de Duitse dribbelaar hier nu geen oren meer naar te hebben. Huntelaar zit in dubio over een langer verblijf. De gewezen topspits is dit seizoen in de Eredivisie belangrijk gebleken. En een langer verblijf is dan ook niet uitgesloten. Deze winter is Bandé (Mechelen) aangetrokken als opvolger van Younes. Belgische voetbal kenners van Nederlandse bodem geven aan niet te geloven in de kwaliteiten van de Burkinees. De Ajax scouting daarentegen was overtuigd. En het is afwachten wat de toekomst brengt.

Bij Jong Ajax heb je op dit moment 6 aanvallers (Sierhuis, Kühn, Mees de Wit, Dekker, Johnsen en Nunnely). Daarvan hebben er drie een aflopend contract. Nunnely (die verlengt zal worden), Mees de Wit en Dekker. De Wit kwam in opspraak halverwege het seizoen met een disciplinaire schorsing (verwijdering uit de selectie) tot gevolg. Dekker heeft er een lange revalidatie op zitten. Beide zullen waarschijnlijk niet verlengd worden. Waarmee voor beide een einde komt aan een lange jeugdopleiding bij Ajax. Kühn werd deze winter overgenomen van RB Leipzig en is tot nu toe het grootste mysterie in de selectie van Reiziger. De Duitse “Messi” wordt gezien als een groot talent, maar werd tot nu toe nog niet ingezet.

Bij de U19/U17 heb je 4 aanvallers (Pereira, Ylätupa, Horváth en Thethani) in deze lichting. Al deze spelers zijn van buitenlandse afkomst. Voor Ylätupa en Pereira geldt dat zij volgend seizoen door moeten schuiven naar Jong Ajax. Voor Horváth staat er nog een seizoen U19 op het programma. Waar Pereira en Ylätupa goed presteren en veel betrokken zijn bij doelpunten kampen de andere twee vooralsnog met veel blessureleed.

Ook staat Zakaria el Azzouzi nog onder contract bij Ajax. De 21-jarige spits die inmiddels al 3x verhuurd werd aan Twente, Sparta en nu Excelsior weet tot nu toe nog nergens een hoofdrol te grijpen en het lijkt dan ook aannemelijk dat hij deze zomer Ajax definitief mag verlaten.

Kortom zal de volgende schets samenvallen voor volgend seizoen:

A-selectie: Neres, Cerny, Huntelaar, Dolberg, Cassierra, Bandé, Johnsen, Kluivert.

Jong Ajax: Nunnely, Thethani, Pereira, Sierhuis, Ylätupa, Kühn.

Ajax U19: Horváth.

Naast het transfervrije vertrek van Younes, Mees de Wit en Dekker zie ik El Azzouzi ook vertrekken. Tevens is de kans aanwezig dat Ajax enkele jonge aanvallers zal gaan verhuren aan Eredivisieclubs zoals Cerny, Cassierra en Johnsen als er geen andere aanvallers (Neres, Kluivert en Dolberg) zullen vertrekken.

Visie op het selectiebeleid deel 1: de keepers

Visie op het selectiebeleid deel 2: de verdediging

Visie op het selectiebeleid deel 3: het middenveld

Geschreven door Nick Kallenbach (twitter: @ajax_stuff)

Wil je ook eens wat schrijven voor Ajaxinside.nl? Laat het ons weten!

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.